Прочитај ми чланак

Креће кампања за Тачијевог градоначелника

0

kosovska-mitrovica

У Северној Митровици данас је почела изборна кампања за градоначелника, која ће трајати само пет дана, односно до петка у поноћ.

У трци за градоначелничку фотељу је четворо кандидата. Грађанска иницијатива “Српска”, која има подршку званичног Београда, кандидовала је Горана Ракића а Грађанска иницијатива СДП у изборну трку улази са лидером иницијативе Оливером Ивановићем.

Ивановић је иначе у притвору пошто је ухапшен 27. јануара а терети се да је учествовао у наводним ратним злочинима из 1999. године и послератним инцидентима из 2000. године, укључујући тешко убиство. Њему је међународни судија одредио једномесечни притвор. СДП је у кампању ушао са слоганом “Победом до слободе”.

Међу кандидатима за градоначелника Северне Митровице су још Фљорент Аземи из Демократске партије Косова (ПДК) и Муса Мифтари испред Демократског савеза Косова (ЛДК).

Сва четворица кандидата верују у успех избора који ће бити одржани следеће недеље у Северној Митровици, а представници “Српске” и “СДП” изнели су примедбе на бирачки списак у којем се нашло пар стотина нових гласача.

Ракић је изјавио да је забринут чињеницом да се на бирадчком списку налази око 500 нових гласача, претезно албанске националности и да сумња да је по среди покушај прекрајања изборне воље грађана. На ова проблем указао је и шеф изборног штаба СДП Игор Симић који је рекао “да је у року од 14 дана ненадлежан орган, ван било каквих законских рокова, уписао је 476 Албанаца у бирачки списак, што директно угрожава изборни процеш”.

Првог дана изборне кампање, како је најављено из Српске, њихов кандидат Горан Ракић ће између осталих посетити село Суви До надомак Митровице и разговарати са расељенима из Месне заједнице Свињаре у Звечану.

У граду су скоро на свим локацијама приметни билборди, бандероле и постери кандидата за градоначелника. Ови избори су у последња четири месеца четврти по реду на које излазе митровчани, а понављају се јер изабрани градоначелник Крстимир Пантић није ступио на дужност, пошто је одбио да потпише свечану изјаву на документу који је имао ознаке косовске државности.

Право гласа на недељним изборима за градоначелника Северне Митровице, како је раније саопштио члан косовске Централне изборне комисије Ненад Рикало, имаће 28.429 бирача.

(Б92)