Прочитај ми чланак

Откривено зашто Европа страхује од Фицовог повратка…

0

Неки европски званичници страхују да би Роберт Фицо могао да постане реметилачка сила унутар НАТО-а, попут мађарског премијера Виктора Орбана, који је одложио улазак Финске и Шведске, пише „Фајненшел тајмс“.

Европски званичници страхују да ће после атентата, словачки премијер Роберт Фицо, који се успротивио испоруци оружја Украјини и њеном чланству у НАТО-у, постати деструктивна сила у Алијанси, пише „Фајненшел тајмс“.

„Неки европски званичници страхују да би Фицо могао да постане реметилачка сила унутар НАТО-а, попут мађарског премијера Виктора Орбана, који је одложио улазак Финске и Шведске“, наводи лист.

„Фајненшел тајмс“ подсећа да се Фицо пре атентата придружио мађарском лидеру у противљењу кандидатури актуелног холандског премијера Марка Рутеа за место будућег генералног секретара НАТО-а.

Истовремено, према речима неименованог високог званичника ЕУ, Фицо се до сада показао више компромитујућим приватно него током својих „ратоборних“ наступа у јавности, а према његовим речима, словачки премијер „дефинитивно није у Орбановој лиги“.

Истиче се да је атентат на Фица запрепастио народ Словачке, а док се опоравља, Словаци се питају какав ће он постати лидер након овога: „Да ли ће окренути страницу или ће тражити освету и учврстити своју моћ?“

Подсећамо, атентат на словачког премијера извршен је 15. маја, након седнице владе у Хандлови, на око 190 км од Братиславе, после чега је у веома тешком стању пребачен у болницу у Банској Бистрици, где је имао неколико операција.

Нападач је ухапшен на лицу места, а према последњим информацијама које је изнео министар одбране Словачке Роберт Калињак, живот Роберта Фица више није угрожен, док су прогнозе везане за његов опоравак позитивне.