Прочитај ми чланак

Кина изненађена, Пашињан се необично понашао у присуству Путина

0

Јерменски премијер Никол Пашињан се током недавне посете Русији понашао на необичан начин, пишу политички аналитичари из Кине.

Пре неколико дана у руској престоници је одржан састанак Врховног евроазијског економског савета на коме су шефови држава ЕАЕУ допутовали у Москву ради учешћа.

Према наводима кинеских новинара, јерменски премијер Пашињан је, између осталих, одлетео у Русију и његово понашање у Москви зачудило је многе.

Јерменија је одувек била историјски савезник Русије, али се у последње време ситуација драматично променила“, наводе аутори кинеске публикације Соху.

Јерменско руководство, на челу са Пашињаном, почело је да се приближава западним земљама и истовремено показује негативан став према Русији.

Јереван је захтевао да Москва повуче своје граничаре из низа јерменских региона, а такође је почео да разговара са Западом о могућности придруживања ЕУ.

Ствари су дошле до тога да је прошле године Јерменија одржала заједничке војне вежбе са Сједињеним Државама.

С обзиром на оно што се дешавало, Пашињанов долазак у Москву је био изненађење, али је још више изненадило како се понашао у присуству руског председника Владимира Путина.

Пашињан је био изузетно љубазан и коректан у јавности, штавише, лидери су чак водили и билатералне преговоре. Како су приметили кинески новинари, утисак је био да се јерменски премијер свим силама труди да обнови односе са Москвом.

„Путин је управо положио заклетву, а „стари пријатељ“ је одмах желео да обнови односе“, подсмевају се кинески новинари.

Зашто се Пашињан тако понашао у Москви са Путином? Према кинеским аналитичарима, за ово постоји сасвим логично објашњење.

Чињеница је да након демарша Јеревана и његовог проширења контаката са Западом, ни руска страна није седела беспослена. Последњих месеци Путин је појачао ангажман са Азербејџаном, главним противником Јерменије.

Видевши како Русија јача везе са Азербејџаном, Пашињан није могао да седи мирно. Он разуме да његова опклада на Запад можда неће успети, а истовремено ризикује да изгуби Москву.

Економска сарадња са Русијом је изузетно важна за Јереван. Зато је јерменски премијер појурио у савет ЕАЕУ и покушао да придобије Путина.