Прочитај ми чланак

Сабор СПЦ: Црква диже глас против неистине да су Срби извршитељи геноцида

0

Сабор Српске православне цркве (СПЦ) саопштио је да је питање Косово и Метохије најважније питање којим се бавио током вишедневног заседања, у крипти храма Светог Саве, и да са највећом забринутошћу констатовао, како је наведено, да данас косовске власти несумњиво иду у правцу негирања основних права српског народа и Цркве, а све у циљу изградње етничког албанског друштва.

„Сабор остаје при свом досадашњем једнодушном ставу да се проблеми на Косову и Метохији морају решавати искључиво дијалогом, заснованим на поштовању Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињнеих нација, међународним повељама које гарантују очување суверенитета и територијалног интегритета Србије на овом простору“, поручио је данас Сабор, који у заседању окупља архијереје из земље и дијаспоре, под председавањем патријарха Порфирија.

Како је наведено, „иако наша Црква није директно укључена у политички дијалог између Београда и Приштине, ми не можемо да равнодушно посматрамо све тежи развој догађаја и с правом очекујемо да наши ставови и забринутост за наш верни народ и светиње буду уважени у овом процесу“.

„У том контексту, поред успостављања функционалне Заједнице српских општина, посебно треба појачати институционалну и безбедносну заштиту наших светиња у форми посебног механизма заштите, у складу са неким од постојећих модела у Европи и на основу досадашњих одредби, које се, нажалост, све чешће од стране Приштине не поштују и не примењују“, затражио је Сабор.

„Таква врста заштите треба да очува правни положај, имовинска права наше Цркве и слободу вероисповести“, навео је Сабор и подсетио да су патријарху Порфирију и владикама власти Приштине забраниле да уђу на Косово и свечано започну заседање у манастиру Пећка патријаршија.

Такође је саопштено да је Сабор посебну пажњу посветио страдању српског народа и његовој борби за очување духовног, културног и националног идентитета, али и пуке егзистенције, како данас тако и у другим историјским тренуцима.

„Рак-рана српског народа – Косово и Метохија, али и Јасеновац и остала стратишта и губилишта у такозваној НДХ и другде, а у наше дане и Сребреница – стални су ‘жалац у телу’ наше Цркве“, навео је Сабор.

Због тога, као је речено, „Црква и данас диже свој глас и изнова указује на неистине, у домаћем и глобалном јавном простору, чији је циљ историјски ревизионизам којим би се дао легитимитет небивалој историјској инверзији“.

„Сходно њој, православни Срби, жртве вишекратних геноцида и етничког чишћења, треба да буду проглашени не само за злочинце него и за извршитеље геноцида“, поручио је Сабор СПЦ са свог годишњег радовног заседања.