Прочитај ми чланак

Спремају нешто велико? Руска војска почела вежбе с нестратешким нуклеарним oружјем

0

Циљ вежби је да Оружане снаге Русије одрже спремност за одговор и да обезбеде суверенитет Руске Федерације као одговор на западне провокације, саопштило је руско Министарство одбране.

По наредби Врховног команданта Оружаних снага Руске Федерације Владимира Путина, у Русији су почеле вежбе за тестирање припреме и употребе нестратешког нуклеарног наоружања, саопштило је руско Министарство одбране.

„Јужни војни округ, под руководством Генералштаба Оружаних снага Русије, започео је прву етапу вежбе с практичним разматрањем питања припреме и примене нестратешког нуклеарног наоружања“, наводи се у саопштењу.

Циљ вежби је да Оружане снаге Русије буду спремне за одговор и осигуравање суверенитета и територијалног интегритета земље, а као одговор на провокативне изјаве и претње појединих западних званичника против Руске Федерације.

У оквиру ове етапе, ракетне формације увежбаваће набавку специјалне муниције за оперативно-тактички ракетни систем „искандер“, опремање лансирних ракета њоме и прикривено напредовање у предвиђени рејон како би се припремиле за лансирање пројектила.

Током вежби са нестратешким нуклеарним оружјем, Ваздушно-космичке снаге Русије ће опремати авијационо наоружање специјалним бојевим главама, укључујући аеробалистичке хиперсоничне ракете „кинжал“.