Прочитај ми чланак

ЕУ не одустаје од литијума у Србији: Шта је Дачић потписао са Европском комисијом

0

Од српског литијума Европска унија не одустаје. Оно на чему се ради у овом тренутку је реализација трговинског партнерства ЕУ и Србије за снабдевање литијумом из региона Јадар, пренео је Eуроњуз. У Влади Србије мештанима Недељица не дају информације, већ им поручују да се "информишу преко медија".

Шта је министар Ивица Дачић потписао прошле године у Њујорку са представницима Европске комисије и даље је за Србију тајна.

„Упорно потписују свакакве споразуме меморандуме да о томе не обавештавају јавност да као локална заједница немамо појма шта се иза наших леђа дешава али оно што они увек заборављају јесте да смо ми власници имовине која је потребна Рио Тинту и да Рио Тинто нема имовину за рудник“, каже Маријана Петковић из удружења „Не дамо Јадар“.

У одговору Владе Србије удружењу „Не дамо Јадар“ такође тајновитост и порука – истражите сами.

„…утврђено је да не располажемо потписаним примерком Писма о намерама… Одређени акти могу се пронаћи у средствима јавног информисања доступним на интернет претраживачу“, наводе.

Међутим све се ево сазнало полако после Самита о критичним сировинама одржаног у Бриселу, на којем је о српском литијуму говорио управо један од потписника Писма о намерама, комесар Марош Шефчович.

„Надам се да ц́емо у кратком року успети да финализујемо текст Меморандума о разумевању. Тренутно су разговари са Владом Србије усмерени на издвајање, прераду, пречишћавање и употребу литијума. Постоји позитиван развој јер је у прошлости било неких правних питања о којима се сада разговара између компаније и Владе“, рекао је.

Комесар Шефчович добро је познат мештанима Недељица, који поручују да српска власт може од њега пуно и да научи.

„Могли су да науче лекцију о патриотизму, он долази из Словачке, Словачка нема ниједан рудник, све их је погасила, али оно што они имају је кобалт и ми се искрено надамо и надамо се пошто је кобалт у стратешким минералима који требају Европи, вероватно ће предложити да се тај кобалт копа у Словачкој, а не у Африци“, каже Петковић.

Удружење „Марш са Дрине“ преко европских институција у марту је дошло до потписаног писма из којег се види да ће се Србија ангажовати око батерија и критичних сировина, а на потписивање меморандума, што је наредни корак, упозорава и покрет „Крени промени“.

„Мени делује да обе стране окушавају да заврше послове који нису у складу са европским вредностима попут владавине права или демократичности напомињем пројекат Јадар је одјављен демократским протестима у Србији а покушава и да се прогура и поред Народне иницијативе где је држава извршила државни удар суспензијом 38 хиљада потписа о којима би парламент морао да се изјасни“, каже Саво Манојловић.

На сајту Владе Србије постоји детаљан извештај са ким се све сусрео прошлог септембра министар Дачић, од званичника Кипра, Непала Јерменије, Буркине Фасо, Емирата, преко Мађарске, Луксембурга, Палестине, Венецуеле до Никарагве, али нема ни слова о томе на шта је ставио свој потпис а тиче се Србије.