Прочитај ми чланак

Ко је Марко Босанац, вођа напредњачких „навијача“ који је предводио скандирање…

0

Власник „Монтоп“ групације Марко Босанац, познатији као Боске, поново је био један од предводника скандирања на митингу Српске напредне странке у Новом Саду.

Босанац је по писању медија члан Српске напредне странке, а предводио је и скандирање напредњака током предизборног митинга СНС-а у новосадском Спенсу у децембру 2023. године, када је, као и јуче, уз мегафон узвикивао пароле „Србија, „Победа“.

Босанац је власник фирми „Montop Pro“, „Montop HRS“, „Montop Group“, „Monto Pro Technology“. Само у прошлој години ове фирме су приходовале око 3,9 милијарди динара. Део тога долази из послова у којима су наручиоци држава, јавна предузећа и локалне самоуправе, преноси портал 021.рс.

Носилац опозиционе листе „Удружени за слободан Нови Сад“ Борислав Новаковић износио је низ оптужби на рачун Босанца, од насиља до куповине гласова. У неколико наврата долазило је и до вербалних окршаја између Новаковића и садашњег премијера Милоша Вучевића.

„Ко је криминалац, или не изволите на суд па докажите. И да вам кажем нешто, Марка Босанца кога спомињете, кажете да је он криминалац, за шта је осуђиван? За насилничко понашање? А ви сте били за криминал пред Специјалним судом и побегли код судије за прекршаје“, рекао је Вучевић у децембру 2022. године.

Босанац је пажњу јавности привукао и у марту ове године, када је постао тема обраћања јавности председника Републике Србије Александра Вучића.

Вучић је, показујући насловну страну новина, рекао да Босанца нити познаје, нити зна за његову фирму.

„Извињавам се што овако говорим о њему, верујем да ради у складу са законом“, рекао је тада Вучић, те је Босанцу пожелео све најбоље.

Пријава због напада на демонстранте

Против њега је у септембру 2021. поднета кривична пријава због наводног напада на демонстранте током протеста против Рио Тинта у Новом Саду. Тужилаштво је одбацило ову пријаву, објављено је у септембру 2023. године.

Из опозиције су се могли чути наводи о блискости Босанца и бившег градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, председника СНС-а.

Недељник „НИН“ раније је наводио да налаз из истраге против бившег начелника новосадске полиције Слободана Малешића показује да је Боскетова фирма стипендирала Малешићевог сина.

Поводом разних тврдњи опозиције о Марко Босанцу, у новембру прошле године огласио се и његов адвокат наводећи да Босанац није „уживалац заштите Српске напредне странке, господина Милоша Вучевића“.

Као младом привреднику, Привредна комора Србије доделила је Босанцу награду за Регионалног пословног лидера за 2020. годину.

Очитавање бројила

Како пише Нова.рс, очитавање бројила у наредном периоду радиће фирме окупљене око Марка Босанца.

Осим његове фирме „Агенција за за привремено запошљавање Монтоп ХРС доо Нови Сад“, за очитавање бројила ће бити задужене и две познате фирме за обезбеђење из Београда, „Добергард секјурити“ и „Спарта секјурити“.

Оне имају дугу историју сарадње са Градом Београдом, због које су остваривале милионске зараде. За посао очитавања бројила, поменуте фирме ће од Електродистрибуције добити 4,5 милијарди динара (са ПДВ), колико износи вредност оквирног споразума закљученог 20. октобра ове године.

Информација о додели посла Босанцу од стране Електродистрибуције Србије објавио је председник Народног покрета Србије Мирослав Алексић, гостујући у Утиску недељу.

Он је нагласио да иза фирме „МОНТОП“ из Новог Сада заправо стоји Звонко Веселиновић, контроверзни бизнисмен са Косова и близак сарадник Милана Радоичића. У доступној документацији види се само да је власник Марко Босанац, који је иначе веома познат широј јавности. Веселиновића нигде нема.

„Монтоп“, фирма у стопроцентном власништву Марка Босанца основана је 2017. године. За свега шест година фирма је остварила велику зараду. Само претходне године остварили су нето добитак од готово 44 милииона динара, док су у 2021. години остварили добитак од 40 милиона динара, наводи Нова.