Прочитај ми чланак

Николић 11. септембра у Москви, Путин већ у децембру стиже у Београд!

0

Председник Руске Федерације Владимир Путин требало би да посети Србију у децембру и присуствује почетку изградње трасе гасовода “Јужни ток” кроз нашу земљу.

Начелни планови око доласка првог човека највеће државе света у Београд разматрани су током сусрета председника Томислава Николића и руског амбасадора Александра Конузина, који су се у понедељак састали на Андрићевом венцу.

Осим утврђивања стратегије за реализацију руског кредита од 800 милиона долара и припреме већ уговореног сусрета Николића и Путина у Сочију 11. септембра, двојица саговорника причали су и о могућности да руски председник крајем године дође у узвратну посету. Зато је врло вероватно да Николић упути званичан позив високом госту већ приликом њиховог сусрета у месту на обали Црног мора.

Како преносе наши саговорници, веома је реално да се Путинова посета уврсти у планирани календар, пошто је већ зацртано да сви процедурални и административни послови за почетак градње крака “Јужног тока” кроз Србију, у дужини од 411 километара, буду готови у октобру, а да градилиште званично буде отворено до краја године. Овај “ред вожње” је средином јула председнику Николићу представила и делегација “Гаспромњефта”.

Ако се испоштују ти рокови, а у врху наше власти верују да хоће, стекли би се услови да лидер велике силе дође у нашу земљу на велику свечаност. Истовремено, то би била прилика да се Путин и формално упозна с новом гарнитуром у извршној власти.

Осим разраде великих пројеката у инфраструктури, долазак руског председника могао би да се искористи и за практичну примену договора о стратешком партнерству.

Ако Путин дође у нашу земљу, то би била његова трећа званична посета. Он је овде први пут боравио у јуну 2001, такође у улози шефа државе, а Београд је лане посетио 23. марта као премијер. Прошле године састао се са комплетним државним врхом Србије, са којим је потписао неколико међудржавних споразума.

(Новости)