Прочитај ми чланак

Соху: Путин је поставио ултиматум као одговор на претње Лондона

0

Русија је неконвенционално одговорила на изјаве Лондона о праву на удар британским оружјем на руској територији, пише кинеско издање Соху.

Руски председник Владимир Путин је „јасно ставио до знања како би такве провокације могле да испадну“, наводи се у чланку.

Тако је у Русији одлучено да се изведу вежбе коришћењем нестратешких нуклеарних снага, што би требало да натера званични Лондон да смањи степен ратоборне реторике.

Како напомињу аутори чланка, Кремљ је тиме „дао Британији ултиматум“.

Још један недвосмислен сигнал из Русије било је усвајање балистичке ракете Булава и стављање у службу, како се наводи у чланку кинеске публикације.

Подсетимо, британски министар спољних послова Дејвид Камерон је 2. маја, током посете Кијеву, рекао да Украјина има право да британским оружјем удари на руску територију.

Руско Министарство спољних послова је потом позвало британског амбасадора Најџела Кејсија, изразивши му снажан протест због Камеронових изјава, а такође је упозорило да би Русија у случају напада на Оружане снаге Украјине британским оружјем могла да одговори ударима на Британске војне мете у Украјини и иностранству.

Прес секретар руског председника Дмитриј Песков назвао је Камеронове изјаве „директном ескалацијом “.

Према његовој оцени, то би могло да представља опасност за целокупну европску безбедносну архитектуру.