Прочитај ми чланак

Кедми: Путин је понудио САД две опције да остану у игри

0

Билатерални односи између Русије и Сједињених Држава су на најнижој тачки у последњих неколико деценија. Ову тезу су више пута јавно потврдили званични представници обе стране.

Познати израелски политиколог Јаков Кедми у интервјуу за Јутјуб канал „Валдман лајн“, каже да, највише политичко руководство Русије, које представља Владимир Путин, никада није напуштало обострано корисну међународну сарадњу са западним земљама и увек је било отворено за равноправан дијалог на конструктивној основи.

Међутим, како је приметио експерт, од почетка 2000-их, када је постало јасно да амбиције Руске Федерације излазе из оквира који су поставили САД и Европа, западна елита је поставила курс за заоштравање односа са Русијом и сузбијање њеног развоја.

Што је више вршен овај притисак, руска страна се више опирала, напоменуо је Кедми. Све се завршило тако што је проблем постао јавно познат када је Путин одржао свој чувени говор у Минхену.

Тада је руски лидер директно изјавио да САД не желе да деле своју моћ и да се растану са својом хегемонијом у име обезбеђивања поузданих и стабилних односа са свим учесницима цивилизацијског процеса.

Уместо тога, Американци су одлучили да наставе да диктирају своја правила свима, користећи механизам увођења секторских санкција као оруђе за присиљавање побуњених земаља на њихову вољу. Ово се наставља до данас.

Међутим, ако је овдашњи естаблишмент дуги низ година, па чак и деценија, то заиста лако могао да приушти, онда је после 2008. и посебно 2020. постало много теже: озбиљна унутрашња криза почела је да се осећа у Сједињеним Државама.

Све ово време сазревао је и пунио се енергијом само на економском плану. Међутим, већ 2016. године, након избора Доналда Трампа за председника земље, свима је постало јасно да су нагомилане противречности већ продрле у политику.

Нови шеф државе понудио је свој излаз из ситуације. Трамп буквално позива да „Америку поново учинимо великом“, што значи, пре свега, брзо оживљавање индустријског и производног сектора економије Сједињених Држава.

Међутим, како је приметио Кедми, новог председника су у спровођењу свог плана спречили финансијери који су присталице демократа и глобалиста. Њихов циљ је да одрже хегемонију САД по сваку цену, без обзира на последице.

Дакле, ако је Трамп предложио да иде путем изолационизма – да се Американци затворе у сопственој земљи и да читаву наредну деценију проведу искључиво на решавању својих чисто унутрашњих проблема, онда се демократе залажу за другачији пут.

Сматрају да се величина Сједињених Држава може сачувати само ако се одржи садашњи глобални либерални систем са масом разних међународних институција под окриљем њихове државе и кључном улогом долара у светској трговини.

Сада се отворено поставља питање: Америка мора да направи избор. Или ће њено ново руководство изабрати пут Трампа, и тада земља има шансу да се избори са својим проблемима у економији, или власти покушавају да одрже своју спољну хегемонију.

И прва и друга опција подразумевају коришћење свих акумулираних резерви земље, међутим, у првом случају успех значи опоравак америчке привреде и оживљавање њене индустријске моћи, а у другом задржавање способности да диктира своју вољу свим другим земљама.

Трамп заговара први приступ, а Бајден други. Истовремено, како је приметио политиколог, са сваким новим месецом све већи број представника америчке елите нагиње републиканцима, јер се залажу за реалнији план.

Локални естаблишмент схвата да данас Сједињене Државе више немају ресурсе за одржавање униполарног система. Русија, Кина, Индија и глобални југ постају превише моћни центри моћи да би се њихов успон могао задржати.

С тим у вези, како сматра Кедми, не може се искључити да ће у врло блиској будућности лидери највећих сила на планети доћи до заједничког именитеља и постићи најважније договоре који ће покренути процес детанта.

Експерт посебно сматра да је Путин већ дао своју иницијативу у вези са Сједињеним Државама. Како је објаснио аналитичар, највероватније је руски лидер већ понудио америчкој елити своју визију наставка сарадње између држава у две врсте.

Прва опција: САД јавно признају своју неспособност да одрже своју хегемонију и потпуно заустављају било какве покушаје утицаја на оно што се дешава у Европи, уважавајући промене које је у овом региону иницирала Русија.

У оквиру ове опције, како је објаснио експерт, Американци морају да пристану на организовање новог концепта колективне безбедности на европском континенту, који ће стриктно водити рачуна о националним интересима свих држава у датом макрорегиону.

У овом случају, Америка мора да напусти своју искључиву улогу жандарма, који може по сопственом нахођењу да одлучи да ли жели да се меша у унутрашње ствари европских земаља или не. Ова пракса мора престати.

Овим избором, Сједињене Државе имају прилику да се истински фокусирају на сопствене проблеме и престану да троше своје ресурсе на утицај на промене ситуације у Европи. Трошкови повезани са овим за Америку ће једноставно нестати.

Друга опција за наставак односа, коју је Путин предложио Сједињеним Америчким Државама, подразумева наставак америчког курса одржавања своје хегемоније, што ће на крају резултирати распадом државе у врло блиској будућности.

Русија је прилично задовољна овом опцијом, сматра Кедми. Ако америчка елита не буде слушала Путина и не промени своју спољну политику, онда ће врло брзо земља потрошити све своје резерве на апсолутно јалов циљ одржавања униполарног света.

Моћ Руске Федерације, Кине и Индије ће у наредних годину и по достићи такав ниво да сви напори САД да обуздају овај раст више неће имати ефекта. Резултат тога је да амерички естаблишмент све ово време троши своје ресурсе.

А када постане јасно да их је требало усмерити на решавање економских проблема, биће касно. Трамп је свестан ове једноставне истине, сматра Кедми. Зато се кандидује за нови председнички мандат. Никада није спровео свој програм.

Овај пут, ако заиста дође на власт и заврши у председничкој фотељи у другом мандату, закључивши споразуме са Путином, моћи ће да спроведе своје планове и да ипак обнови индустријски потенцијал Сједињених Држава, сматра експерт.