Прочитај ми чланак

Одакле Томи Николићу право на службени ауто? Грађани и даље папрено плаћају…

0

Бивши председник Србије Томислав Николић имао је саобраћајну несрећу у петак ујутру, око 9 сати и 15 минута. Интересантно је да је Николић био у службеном возилу, на шта према Уредби о начину коришћења службених возила нема право. Мада он нема право ни на коришћење државне виле на Дедињу, у којој живи годинама након што му је престао председнички мандат. А све нас то дебело кошта…

Саобраћајна незгода десила се у на углу Кнеза Милоша и Бирчанинове улице, а Томислав Николић се налазио у службеном возилу марке ауди А8. То су објавили медији јуче у преподневним сатима.

Интересантно је напоменути да је бивши председник државе имао удес и 2020. године на наплатној рампи у Лапову. И тада је Николић био у службеном возилу.

“Ништа озбиљно, закачили су нам ретривизор, идем да гласам”, рекао је тада Николић.

И тада, као и сад, у јавности се покренуло питање – откуд Томиславу Николићу службени ауто седам година након што је отишао са функције председника Србије?

Уредба о начину коришћења службених возила каже да право на службено возило високе класе на сталном коришћењу са сталним возачем имају: председник Републике, председник Народне скупштине, председник Владе, потпредседници Владе, министри, председник Уставног суда и председник Врховног касационог суда.

Шта пише у Уредби

“Употреба службеног возила са возачем може се одобрити за потребе: потпредседника Народне скупштине, државних секретара, генералног секретара Народне скупштине и његових заменика, генералног секретара председника Републике и његових заменика, генералног секретара Владе и његових заменика, директора посебних организација и њихових заменика, директора органа у саставу министарстава, судија Уставног суда, Државног тужиоца, Државног правобраниоца, председника Управног суда, председника Привредног апелационог суда, председника Прекршајног апелационог суда, Заштитника грађана, председника Савета Државне ревизорске институције, Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Повереника за заштиту равноправности, директора Агенције за борбу против корупције и директора јавних агенција”, пише између осталог у члану седам ове Уредбе.

Јасно је да Томислав Николић као бивши председник у овом тренутку нема право на службено возило, а у уредби се не спомиње таква могућност ни за директора Националног савета за координацијом са Русијом и Кином.

Међутим, то што законски нема право на нешто, Николића није много спутавало у претходном периоду.

Тако је добио на коришћење и вилу у Ужичкој 23, која је била председничка резиденција.

Николић у њој живи пуних 12 година – првих пет као шеф државе, а сада као председник Савета за сарадњу са Русијом и Кином. То му је омогућено тако што је измењена Уредба о непокретностима за репрезентативне потребе Републике Србије, којом је објекат у Ужичкој 23 одређен за боравак председника Савета.

Плаћамо му одржавање, грејање, чишћење базена…

Све ове године из буџета се плаћају и трошкови одржавања те виле у Ужичкој. Како је Инсајдеру 2018. речено у Влади, просечни месечни трошкови за одржавање тада су износили приближно 400.000 динара или око 3.400 евра.

„У те трошкове спада редовно одржавање објекта, споља и изнутра, генерално чишћење комплетне зграде два пута годишње, комунални трошкови, као што су вода, струја и телефон, као и грејање на лож-уље“, рекли су у Влади.

Грађани Николићу плаћају и одржавање отвореног и затвореног базена. Тачније, како је писао Блиц, за потребе породице Николић сваке недеље се контролисала микробиолошка исправност купалишта и мерила концентрација хлора, а једном месечно обављала се и физичко-хемијска анализа. За то је плаћено око пола милиона динара 2022. године.

Иако Николић ужива озбиљне привилегије, у држави Србији не третира се као државни функционер, а то значи и да нема обавезу да пријављује имовину Агенцији за спречавање корупције. Шта све бивши председник поседује и има ли приходе из буџета, више не може да се види на сајту Агенције.

Агенција за спречавање корупције је у одговорима нашој редакцији пре две године навела да Савет који предводи Николић није орган јавне власти, већ координационо тело, те да он сходно томе више није у обавези да доставља податке о имовини.

Познато је да је раније у свом власништву имао луксузни стан на Новом Београду, кућу у Бајчетини, али и нелегалне викендице на Сави, које се званично воде на његове синове.