Прочитај ми чланак

СНС и ДС – с ким ће у коалицији после избора

0

Nikola SelakovićBojan Pajtic SNS DS

Потпредседник СНС Никола Селаковић рекао је у Утиску недеље је да у овом тренутку не верује да ће Борис Тадић бити у будућој влади са СНС.

„Када су у питању Борис Тадић, Драган Ђилас или Бојан Пајтић, то је за мене све ДС и не правим разлику. То је политика без визије, програма, плана. То је политика мржње према Александру Вучићи који је за све крив. Да ли је Борис Тадић неки наш савезник, не делим то мишљење. Проток времена ће показати да ли су се ту неке политике промениле“, рекао је Селаковић.

На питање да ли је могућа коалиција са Борисом Тадићем после избора Селаковић је одговорио:

„Постоје предизборне и постизборне коалиције. У политици није све искључено и никад не можете рећи никад. Сада не размишљамо о томе“.

Потпредседник ДС Бојан Пајтић рекао је да ДС сигурно неће правити коалицију са СНС после избора.

Он је додао и да је имао погрешну процену по питању поступка Бориса Тадића и да није веровао да ће напустити странку непосредно пред изборе.

Пајтић је рекао и да нико никад није на такав начин поступио према својој странци „усред кампање“ и оценио да је то „незабележено у политичкој историји, не само Србије него и региона“.

„Мени је жао да оне колеге које су следиле његов пример се осврћу критички искључиво на ДС и то је један од преседана“, рекао је Пајтић и додао да су они који су отишли из ДС донели личну одлуку и да је на њиховој савести да процене да ли је тај моменат фер у односу на колеге.

Упитан да ли ће Тадић прићи СНС, Пајтић је рекао да то није питање за њега, већ за бившег почасног председника демократа.

Никола Селаковић изјавио да гласом за СНС грађани бирају боље, ефикасније и брже реформе у Србији, док је заменик председника демократа Бојан Пајтић рекао да „ДС не улази у изборе да изгуби, већ да победи или оствари најбољи резултат“.

Селаковић је рекао да ће избори 16. марта бити први после дуго времена на којима грађани гласају за, а не против нечега, док Пајтић сматра да је јасно да су ванредни избори расписани да би лидер напредњака Александар Вучић постао премијер и добио још више власти.

„Нећу да кажем да није било напретка за ових годину и по дана, али ни да негирам да грађани живе тешко. Реформски кораци које морамо да спроведемо захтевају да влада има пун легитимитет“, рекао је Селаковић.

Упитан докле се стигло са истрагом о наводној крађи на изборима 2012, Селаковић је рекао да је то питање за правосудне органе који су, како је рекао, преузели случај и на њему раде.

Он је навео да се не доводи у питање да ће избори бити регуларни, додајући да ниво политичке културе и демократске зрелости који је, како је рекао, присутан код свих странака, доказује да се тако нешто не може догодити.

Пајтић је нагласио да не треба искључити могућност да корпус демократских странака, мањинских и невладиних организација које ће ДС окупити, добије довољан број гласова да са неком другом листом формира већину после избора.

„Сваки пут је влада формирана на неочекиване начине, све су биле неочекиване коалиције. Никад не улазите у трку с намером да изгубите, улазите у трку с намером да победите или постигнете што бољи резултат“, рекао је Пајтић.

Он је рекао и да бивши министар привреде Саша Радуловић неће бити на листи ДС и да нацрт закона о раду који је Радуловић предложио за демократе није био прихватљив.

Пајтић је рекао да постоји страшан хаос у извршној власти због којег је економија лоша, плате мање, порези већи, као и да већина медија у функцији владајуће партије, наводећи да и Европска комисија има много примедби у односу на стање у медијима, однос према опозицији, дужини трајања притвора.

Селаковић је одговорио да је последњи извештај ЕУ о напретку Србије до сад најбољи, да постоје примедбе, али да их је било и пре ове владе, и нагласио да се нико из извршне власти не бави одређивањем притвора.

„За разлику од претходних, ми нисмо никоме одређивали притвор“, рекао је Селаковић.

(Б92)