Прочитај ми чланак

Виши суд оборио листу „Крени-Промени“ на Врачару

0

Вишу суд у Београду оборио је листу Крени-Промени за општину Врачар због мање валидних потписа него што је законом прописано, сазнаје "Време".

Виши суд у Београду донео је пресуду којом се поништава решење Изборне комисије Врачар о проглашењу изборне листе број 9 „Др Саво Манојловиц – И ја сам Врачар – Крени- Промени“ за изборе за одборнике Скупштине општине Врачар, пише Време.

Жалбу на решење изборне комисије поднео је Владимир Тупањац, адвокат невладине организације ЦРТА, који је указао да је изборна листа Сава Манојловића имала валидних 370 потписа за предају листе у општини где је за то неопходно 600 потписа.

Број уписаних бирача на општини Врачар на дан 23. април 2024. године износи 63.673 бирача.

Одредбом члана 43. став 1. тацка 4. Закона о локалним изборима прописано је да је за проглашење изборне листе потребно да је својим потписом подржи најмање 600 бирача у јединици локалне самоуправе која на дан расписивања избора има највише 70.000 уписаних бирача.

Ништа без Врачара

Иста листа претходно је оборена од стране Изборне комисије Градске општине Врачар јер је прекршено правило о родној равноправности.

„Изборна листа ‘И ја сам Врачар – Крени Промени’ оборена је јер смо прекршили правило о родној равноправности. Имали смо већи број жена и није испоштовано мањинско право мушкараца“, саопштили су на друштвеној мрежи Икс из покрета „Крени-Промени“ након одлуке Изборне комисије Градске општине Врачар да обори ову изборну листу.

Тада су додали да кандидат за градоначелника Саво Манојловић преузима одговорност целог тима који је радио на састављању листи, али и да неће излазити на локалне изборе уколико се не прогласи врачарска листа.

Након неколико неизвесних дана, покрет Крени-промени одлучио је да ипак излази на београдске изборе 2. јуна, јер је власт испунила услове из њиховог ултиматума и прогласила њихову листу у општини Врачар.