Прочитај ми чланак

ОДЛУКА О ИЗБОРИМА НА СЕВЕРУ КиМ држана у строгој тајности и крије подмукли план…

0

Уколико Срби евентуално одбију да изађу на ванредне изборе у четири српске општине на северу КИМ, које је председник самопроглашене државе Косово Хашим Тачи данас расписао, а што би могла да буде до сада најотворенија провокација политичара у Приштини, то ће послужити политичарима у Приштини да оптуже Србију да она кочи процесе на КиМ.

Тачи је данас расписао ванредне изборе на северу КИМ у четири српске општине. Избори ће бити одржани за месец дана – 19. маја у Северној Митровици, Зубином Потоку, Лепосавићу и Звечану.


Како се наводи у образложењу ове крајње неуобичајене одлуке, Тачи то ради на основу својих „уставних и законских овлашћења“.

У документу који је потписао Тачи наводи се да је узето у обзир писмо Министарства за локалну самоуправу које је предложило расписивање ванредних избора. Како се даље додаје, Тачи је донео одлуку након релевантних консултација са политичким странкама и Централном изборном комисијом.

Зелено светло амбасадора чланица Квинте

Према сазнањима „Блица“ за расписивање избора власти у Приштини добиле су и зелено светло амбасадора чланица Квинте.

Извор „Блица“ из дипломатских кругова у Приштини наводи да је косовској администрацији одобрен изузетно кратак рок за одржавање избора и да за то има неколико разлога.

– Настоји се постићи да буде што мање припреме, дизања тензија и политичког маркетинга. Такође настоји се, да се на минимум смањи број оних који би из Србије дошли да гласају. Настојимо да смањимо и ломљење кутија и остале пропратне догађаје. Изборе на северу ће пратити у већем броју страни посматрачи – каже дипломата из Приштине.

Одлука о изборима држана у строгој тајности

Одлука о расписивању избора о којој се није ни незванично причало и која је очито држана у строгој тајности, могла би да буде искоришћена против Срба.

Бојкот избора готово сигурно би послужио Приштини да покаже прстом на Београд и српску заједницу као оне који блокирају дијалог и интеграције.

Чињеница је да су српски градоначелници поднели оставке 27. новембра прошле године. Рок од 60 дана, који су имале локалне скупштине општина, било да не уваже оставке или изаберу нове градоначелнике, одавно је прошао.

Тачи је међутим, изненада пре десет дана именовао осам чланова Централне изборне комисије (ЦИК), међу којима и српског члана. Ова комисија иначе око годину дана није функционисала.

Српски градоначелници четири општине на северу поднели су оставке после акције хапшења у вези са убиством Оливера Ивановића. Потом је навдено да је оставка последица увођења такси на роби из Србије.

Косовски медији међутим, неколико пута су наводили да су српски градоначелници иако су поднели оставке, наставили и даље да примају своје плате из косовског буџета.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!