Прочитај ми чланак

Дрецун: Иза Албанца са југа стоји Албанија и Хашим Тачи

0

Имам инфомацију да је десна рука Хашима Тачија и бивши шеф Тачијеве илегалне тајне службе Кадри Весељи јуче имао интензивне разговоре са неким албанским политичким лидерима на југу Србије, рекоаје Дрецун.

Председник скупштинског Одобра за Косово и Метохију Милован Дрецун оценио је данас да иза „изузетно тврдог става“ представника Алабанаца на југу Срибје по питању споменика погинулим борцима ОВПМБ стоје власти у Тирани и представници приверемних иснитуција у Приштини.

Они, како је навео Дрецун, желе дестабилизацију тог простора, интернационалнизацију непостојећег проблема и демилитаризацију, односно одлазак Жандармерије МУП-а Србије са југа државе.

„Тирана у договору са Приштином жели да изазове дестабилизацију југа Србије“, рекао је Дрецун и додао да има инфомацију да је десна рука Хашима Тачија и бивши шеф Тачијеве илегалне тајне службе Кадри Весељи јуче имао интензивне разговоре са неким албанским политичким лидерима на југу Србије.

Дрецун је навео да им је Весељи дао инструкције како да се понашају:

„Постоји опасност да се по директиви из Приштине покуша самоорганизација Албанаца и да се изазове радикализација, а ја верујем да је то била кључна инструкција коју је Весељи дао појединим албанским представницима на југу Србије – да се изазове евентулани сукоб са припадницима наших снага безбедности“, казао је Дрецун.

Према његовим речима, потом би се тражила не само интенационализација непостојећег проблема већ демилитаризација, односно одлазак Жандармерије:

„То је вишегодишњи циљ оних који делују на том подручју на албанској страни“.

Дрецун је навео да Приштини не одговара снажна политичка иницијатива Србије у решавању косовског питања и да је могућа дестабилизација југа Србије директно повезана са усвајањем резолуције о Косову.

„Споменик је постављен искључиво са циљем да изазове дестабилизација тог простора и застој у дијалогу Београда и Приштине. Дестабилизацију ситуције прижељкују планирају и актовно раде на њој предстанвици режима у Тирани, смаопроглашених инситуција у Приштини и поједни албански политички представници и то није добар пут за решвање проблема“, казао је Дрецун.

Када је реч о уклањању споменика он је навео да Србија мора да одреагује као и све државе на свету и да покаже да је изнад аката самовоље и оних који желе дестабилизацију.

„Уклањање споменика не мора да буде силом. Он не мора да се сруши, може једноставно да се склони јер на том месту није ни био“.