Прочитај ми чланак

Гренел открио како је пропао „финални споразум“ између Вучића (Србије) и Тачија

0

Некадашњи специјални изасланик САД за дијалог Београда и Приштине, Ричард Гренел, близак сарадник бившег председника и садашњег кандидата за председника САД Доналда Трампа, одликован од Александра Вучића, недавно је у једном интервјуу испричао како су Србија и Косово били на путу да постигну такозвани "финални споразум", када се у причу умешао специјални тужилац за злочине ОВК Џек Смит.

Гренел је у интервјуу Доналду Трампу Млађем, емитованом на једној онлајн платформи, откривао детаље из рада специјалног тужиоца Џека Смита који је у америчкој јавности актуелан пошто је он подигао две федералне оптужнице против Доналда Трампа због покушаја да поништи резултате избора из 2020. године.

Тужилац Смит је српско јавности познат по томе што је као главни тужилац Специјалног суда за злочине Ослободилачке војске Косова подигао оптужницу против некадашњег председника Косова Хашима Тачија.

Како је Гренел испричао у интервјуу, подизању оптужнице против Тачија, за којег је рекао да је „велики човек“ и да га је Џо Бајден некада називао „Џорџом Вашингтоном Косова“, претходили су преговори о постизању „финалног споразума“ између Косова и Србије и договор да се укине Специјални суд за злочине ОВК.

Серија тужилаца није могла да нађе доказе против Тачија, а претходни тужилац је рекао да ту нема ништа, затворио случај и отишао. Хаг је наставио да троши америчке доларе, а Џек Смит је потрошио још неколико година да истражује ратне злочине – испричао је Гренел о америчком тужиоцу.

Истакао је да је оптужница против Тачија подигнута у јуну 2020. године, тек пошто је он објавио да Хашим Тачи и Александар Вучић долазе код председника Доналда Трапа у Белу кућу.

– Требало је да преговарамо и постигнемо историјски споразум између две стране. Рекао сам Министарству правде да су се договорили да се у финалном споразуму између Косова и Србије укине трибунал у Хагу. Рекао сам Министарству правде да су се договорили да се укуне кривични суд у Хагу, који је водио Џек Смит – поновио је Гренел.

Напомиње да је тада разговарао са Брисом Шворцом из Министарства правде, који му је рекао да тужилац Смит мора да зна за то јер је то његов посао и тражио да Гренел сачека да се прво разговара са тужиоцем.

– Два дана касније сам сазнао да је Смит рекао: „Не можете то да урадите“. У три или четири недеље касније Смит је објавио оптужницу против Тачија. Пре него што је дошао у Белу кућу Тачи је послат у Хаг, а он је и даље у затвору – казао је Гренел.

Специјални суд за злочине ОВК основан је након извештаја Дика Мартија Савету Европе из 2011, у коме се наводе бројни злочини почињени након повлачења српских снага безбедности са Косова 1999. Марти је означио низ команданата ОВК као организаторе отмица и ликвидација неколико стотина Срба, Рома и „нелојалних“ Албанаца између 1999. и 2000. године и илегалној трговини органима.

Смит је постао главни тужилац Специјалног суда у мају 2017. године, три године касније 2020. подигнута је оптужница против Тачија и других команданата ОВК.

У јавности се 2018. године појавила прича о могућем „разграничењу“ између тзв. Косова и Србије, односно о размени територија. О томе су говорили и Вучић и Тачи, а тадашњи косовски председник је чак говорио да је то једини начин да се оконча сукоб између Београда и Приштине.

Амерички професор Данијел Сервер је у пролеће 2020. године, пре подизања оптужнице против Тачија, говорио да би две стране могле да постигну споразум до септембра и да су за Трампову администрацију небитни детаљи, већ да им је битан само потпис.

Финални потпис је, испоставиће се према речима Гренела, предухитрила оптужница против Тачија после које је он поднео оставку у новембру 2020. године.