Прочитај ми чланак

ДИЈАНИНИ ЉУДИ У МУП продиру као вода: Веза батинаша с протеста и шефице аналитике

0

Очи и уши Дијане Хркаловић у МУП-у, шефица Службе за криминалистичку аналитику УКП-а, Слађана Петровић толико се добро угнездила у свом сектору и након склањања некадашње државне секретарке, али и бившег министра полиције Небојше Стефановића. Како то? Одговор је лак - зна много или боље речено, о свима све.

Како смо већ писали, криминалистички аналитичари ове службе учествују у свакодневном раду оперативних тимова и заједно са радницима оперативних одељења раде на предметима и обрадама, које се односе на сузбијање организованог криминала, тероризма и екстремизма и активно учествују у реализацијама оперативних обрада.

Како тврди наш извор из МУП, Дијанини батинаши с јулских протеста ишли су код Слађе у канцеларију по материјал о препознавању демонстраната, што је касније ишло на више адреса. Како се прича, аналитичарима СКА је познато да Петровић у свом стану држи лап топ са пресецима и оперативним подацима узетих из оперативне базе СКА.

– То је противзаконито, али није необично. Знате да је она узнапредовала у каријери након упознавања Дијане Хркаловић, која је под сумњивим околностима избачена из полиције. Дијанини блиски сарадници Срећко Лазић (до скоро заменик начелника УКП), Пеђа Јандрић (препознат на снимку када физички напада учеснике протеста у јулу) и Бранислав Радосављевић (ухапшен због случаја „Јовањица“) често су виђани како иду код Слађе по материјал и податке – додаје наш извор.

Запослени у МУП-у кажу да је Петровић злоупотребљавала свој положај и намештала конкурсе, јер је за нека радна места (углавном руководећа у СКА) претила радницима да нико не сме да конкурише, како би поставила себи одане сараднике.

– Током руковођења овом службом, мобингом, претњама и уценама је отерала преко 30 радника (од 50 колико броји служба), међу којима су већина били врсни, искусни, обучени и школовани аналитичари, који су у СКА радили по 10 и више година и за то време од стране МУП-а слати на скупе обуке за аналитичаре. На њихово место довела је себи одане, углавном са радних места са много нижим платним разредима (кафе куварице, шалтерски радници, службеници из Управе за заједничке послове…), признала им сумњиве дипломе, поставила их на радна места са високом стручном спремом, поделила им службене аутомобиле и на тај начин их задужила – објашњава извор шему захвалности у полицији, како би они „били на располагању у било које доба и извлачили информације из расположивих база не постављајући питања“.

Довођењем „својих људи од поверења“, Слађа, како је зову у МУП-у, направила је раздор у колективу делећи раднике на „њене“ и оне који „нису њени“, а који су сада у мањини, и вероватно уназадила рад службе, јер исти посао сада обављају мање стручни или неискусни радници.

– Напомињем да је пре доласка Слађане Петровић у СКА, у периоду од 10 година док је Одељењем, а потом и Службом руководила начелница Славица Јокановић, службу напустило свега два радника. Против ње је недавно Унутрашњој контроли поднета анонимна представка за мобинг, али је иста од стране министра полиције стопирана. Своје раднике константно вређа и понижава, а чак је једну од колегиница, наводно, вукла за косу – тврди извор.

Како се додаје, често се дешава да запослени остају на послу цео дан након чега се селективно признају прековремени сати, а, такође, се селективно награђују и то по 20 одсто.

О таквом понашању начелнице СКА био је упознат и начелник УКП-а, али нису предузете никакве мере. Такође, по тврдњама запослених, Слађана Петровић је од МУП-а добила стан у Земуну, иако има други у Новом Београду.