Прочитај ми чланак

Митрополит Јоаникије о изјави архиепископа Кипарске цркве: Непримерено!

0

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије изјавио је поводом изјаве архиепископа Кипарске православне цркве Георгија, о аутокефалности цркве у Црној Гори, да је та изјава у најмању руку непримерена.

Архиепископ Георгије је током сусрета са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем на Кипру, на питање о потенцијалима за даљу међусобну сарадњу, истакао њихову заједничку веру, пренео је „Ортодокс тајмс“
 
„Црква црногорска још није аутокефална. Верујем да веза која постоји међу свим православним црквама важи и за нас. Када уз Божију помоћ остваре аутокефалност, наши односи ће се даље развијати. У сваком случају, делимо заједничку веру“, рекао је архиепископ Григорије, док је црногорски председник касније демантовао да је на њиховом састанку било речи о канонском статусу цркве у Црној Гори.
„Та изјава, уколико су је медији правилно пренели, је у најмању руку, непримерена. Није уобичајено да се поглавар једне цркве меша у унутрашњи поредак друге аутокефалне цркве. Уздржаћу се од даљих коментара из поштовања према светој Кипарској цркви са којом је Српска православна црква увек имала добре односе у љубави Христовој. Надам се да ће тако бити и у будуће“, рекао је митрополит Јоаникије, пренео је ИН4С.
 
Говорећи о доприносу Митрополије црногорско-приморске јединству Српске православне цркве, митрополит је рекао да су она и друге епархије у Црној Гори исписале светле странице своје историје и створиле блиставу културу у оквиру Српске православне цркве.
 
„Истовремено су се увек бориле за јединство Српске цркве које се, дубље гледано, поистовећује са јединством целе једне, свете, саборне и апостолске Цркве које исповедамо у символу вере. То је наше хришћанско и светосавско опредељење. Никоме у нашој Цркви од Светог Саве до данас није пало на памет да то опредељење, колико светосавско толико и његошевско, погази или измени“, закључио је митрополит Јоаникије.