Прочитај ми чланак

Нестанци струје као нова агенда? Клаус Шваб их најавио, Гејтс већ „има решење“

0

Данашњи масовни нестанак струје у региону и потпуни колапс система на 40+ степени Целзијусових је сценарио који је, интересантно, Клаус Шваб најавио још 2021. године.

Први пут се „блекаут“ одиграо у Кини 2022, од тада много пута у земљама Блиског истока и земљама Јужне Америке, а сада је у Европи струјни колапс „премијерно“ изведен на Балкану.

А управо су владари света и њихов портпарол Клаус Шваб најавили да свет у наредном периоду очекује нова опасност (многи би рекли агенда) звана климатске промене која ће са собом донести општи колапс струје и тоталну блокаду свих институција, болница, снабдевања…

По систему „ми направимо проблем, ми вам дамо решење“, Бил Гјетс већ има спреман одговор за стабилнију и „зеленију“ производњу струје, а то су његове мини нуклеарне електране, исте оне за чије се отварање на територији Србије залаже режим Александра Вучића.

Бил Гејтс и његова енергетска компанија су већ почели изградњу своје нуклеарне електране у Вајомингу за коју верује да ће направити револуцију у производњи енергије.

Планирано је да реактор почне с радом 2030. године, док ТерраПоwер ради на развоју горива заједно са француском компанијом Фраматоме.

Гејтс је рекао на пробијању темеља да „стоје на ономе што ће ускоро бити темељ енергетске будућности Америке“.

„Ово је велики корак ка безбедној, обилној енергији без угљеника“, рекао је Гејтс. „А за будуц́ност ове земље важно је да овакви пројекти успеју.

На Балкану се данас догодио први велики „блекаут“, али о овом сценариу задњих неколико година увелико пишу западни медији, а за њега се припремају и државни званичници.

Власти савезне покрајине Северна Рајна-Вестфалија покренуле су још прошле године кампању која би требало да припреми становнике за тотални нестанак струје.

Инструктори програма названог „Дан заштите од катастрофа“ подучаваће становнике Бона како да се снађу у случају да дуже време (недељама) остану без електричне енергије. Пре свега, како да загреју кућу уз помоћ свећа и кувају без струје.

Вероватноћа да ће у Аустрији у наредне три године доћи до „блекаута“, односно краха електричне мреже, према процени аустријске војске је 100 одсто. „Блекаут“ би погодио готово целокупно снабдевање у земљи, а то значи да заправо ништа не би функционисало.

Док се после локалних или регионалних нестанака струје снабдевање поново брзо стабилизује, поновно успостављање уобичајеног снабдевања после надрегионалног догађаја, или као последица недостатка гаса или струје, могло би дуже да траје.

И аустријско удружење трговаца се припрема управо за такву ситуацију. Да би се боље припремили за надолазеће проблеме заједно са Аустријским друштвом за припрему на кризе издали су приручник за случај „блекаута“.

Последице „Блекаута“ биле би по друштво, привреду и трговину катастрофалне, наводи то удружење. Уколико би у Аустрији на 24 сата нестала струја, штета по привреду би била најмање 1,2 милијарди евра, преноси Тањуг.

– У случају „Блекаута“ трговина намирницама као критична инфраструктура има кључну улогу. Због тога је потребна припрема. Пандемија корона вируса показала је колико је важно звршити припрему. Припема на „Блекаут“ мора ићи паралелно уз проширење извора за самоснабдевање, истиче Роберт Спевак, шеф одсека „безбедност у трговини – Удружења трговаца Аустрије.

Британски лист „Гардијан“ тврди да има увид у нацрт сценарија, у којем Би-Би-Си објашњава да би у случају глобалног нестанка струје на територији Велике Британије, њихов радијски програм био емитован из центра за хитне случајеве, наводећи да се центар налази у руралном пределу и да локацију Би-Би-Си не може да открије.

Би-Би-Сијев нацрт сценарија сугерише да би у случају „блекаута“ био знатно смањен радио сервис из британског центра за хитне радио-дифузије, названог Е-Би-Си. Ово би обезбедило получасовне вести на фреквенцијама Радија 4.

План за „блекаут“ предвиђа да би губитак електричне енергије узроковао квар на мрежама, што би довело до тога да мобилни телефони не би радили, да не би било приступа интернету и банкарским системима широм Енглеске, Велса и Шкотске.

У том случају, грађанима би се саветовало да слушају радио у својим аутомобилима или да користе пријемнике на батерије за слушање хитних емисија на фреквенцијама Би-Би-Сија.

Један од сценарија садржи конкретно упозорење: „Службе за хитне случајеве су под екстремним притиском. Људима се саветује да их не контактирају осим ако је апсолутно неопходно. Званичници кажу да тренутно не постоји ризик за снабдевање и дистрибуцију хране, али очекују од грађана да пазе на комшије и рођаке.“

Ова упозорења су написали новинари Би-Би-Сија као део рутинског планирања у случају ванредне ситуације.

У нацртима се наводи да би нестанци струје утицали на саобраћај, јер би семафори престали да раде, што би изазвало сметње на путевима.