Прочитај ми чланак

Велики обрт: Судија се није појавио, Дамњану и Дејану Срби с КиМ послали писмо

0

Данашње рочиште, на коме је требало да буду дате завршне речи и да евентуално буде објављена пресуда по тужби против уредника портала „Србин инфо“ Дејана Златановића и вође „Народних патрола“ Дамњана Кнежевића, због оптужбе да су позивали на насилну промену уставног поретка, одложено је за 22. октобар, пренео је УНС.

До одлагања је дошло због тога што је поступајући судија био спречен да присуствује, наводи УНС.

Иначе, Златановић се сумњичи да је на скупу против „француско-немачког плана“, одржаном у фебруару прошле године, починио кривично дело позивање на насилну промену уставног уређења у саизвршилаштву.

Тада је обраћајући се грађанима рекао:

„Свима онима који хоће да издају, то је сада актуелно и данас, па ко се препозна -препозна, а стићи ће га то – ко потпише њега убише“.

Златановић је био у притвору од 17. фебруара до 7. априла, а Више јавно тужилаштво подигло је оптужни предлог којим се за њега тражи годину дана затвора. Поступак је у току, а он се сада брани са слободе.

Из Вишег јавног тужилаштва навели су да постоји сумња да је Златановић са Дамњаном Кнежевићем извршио кривично дело, због позивања грађана „на насиље и нереде у циљу свргавања председника Републике Србије Александра Вучића са те функције“.

Иначе, Златановић за сајт Удружења новинара Србије (УНС) каже да је пре суђења добио јавно писмо подршке Срба са КиМ који су учествовали на скупу.

„Драго ми је да они у нама препознају борце за њихову егзистенцију и право да буду део српске државе, народа и друштва. То нам даје снаге да наставимо даље“, рекао је Златановић за УНС.

Више о овоме погледајте и послушајте у нашем видео прилогу.