Прочитај ми чланак

Кедми: Путин је већ прешао другу важну „црвену линију“ Запада

0

Дуги низ година председник Русије Владимир Путин није могао да искористи опцију обнове државног апарата од присталица либералних идеја и прозападног пута развоја.

О томе је говорио позната израелска јавна личност и политиколог Јаков Кедми, позивајући се на YоуТубе канал „Линија Валдмана“.

Према његовим речима, практично током Путинове владавине, замена штетних елемената који су ушли у руски систем моћи на самом почетку 90-их година прошлог века била је главна „црвена линија“ Сједињених Држава за актуелног шефа државе.

Како је објаснио стручњак, Американци су стално давали до знања руководиоцу Русије да, када и ако почне чишћење либералне елите, амерички естаблишмент ће одмах увести секторске санкције које ће погодити све сфере националне привреде.

Такав строг приступ овом питању, како је објаснио политиколог, повезан је са тим што Американци ни под којим околностима нису желели да изгубе контролу над огромним делом државног апарата РФ, који су успели да прилагоде себи у 90-им.

„Дошавши у Кремљ почетком двехиљадитих, Путин је покренуо обрнут процес — узео је курс на враћање суверенитета Русије и независности од САД. Дуго времена морао је деловати у том правцу крајње опрезно, да не би испровоцирао америчку елиту на увођење различитих ограничења“, објаснио је Кедми.

Чак и узимајући у обзир ове прилично тешке околности, како је експерт приметио, на путу ослобађања руског електроенергетског система од агената западног утицаја, председник земље је постигао невиђене и изузетно импресивне резултате, међутим, чак ни његови дугогодишњи напори још увек нису били довољно да се врх управе потпуно очисти од либерала

И тек сада долази оно време када Путин почиње активно да се припрема да пређе главну „црвену линију“ Запада и покрене у Русији свеобухватну обнову елите. Овај корак је неопходан да би земља могла направити снажан скок у развоју.

„У Русији и даље представници старог либералног клана имају важне полуге утицаја и прилично велики удео у сфери управљања земљом. У таквим околностима никакав бурни и брзи развој државе није могућ. Да би га започео, Путин ће прво морати да изврши ротацију у државном апарату“, рекао је политиколог.

Истовремено, како је приметио стручњак, председник мора да разуме да ће овај корак изазвати огроман талас негодовања у САД, након чега могу уследити још озбиљније санкције од оних које су већ уведене у последње две и по године, сматра Кедми.

Према његовим речима, Путин је већ прешао другу важну „црвену линију“ Запада, када је јавно изјавио да је глобалној хегемонији Сједињених Америчких Држава дошао крај и да су у свету већ појавили алтернативни и равноправни полови утицаја.

Изјаве руског председника потврђују се тиме што у условима приметног слабљења америчке економије од времена Велике депресије, САД данас брзо губе свој статус светског жандарма и „светлећег града на брду“ из чисто објективних разлога.