Прочитај ми чланак

Страначко запошљавање: Мисице у српској дипломатији

0

Прича двадесетогодишње мисице која је свој пут започела вожњом камиона, а затим ипак одлучила да жели да се посвети дипломатији на препоруку свог "шефа” Ивице Дачића подгрејала је питање како функционише кадрирање у Србији и колико је често страначко запошљавање.

Двадесетогодишња Јаворка Рамић из Житорађе појавила се у јутарњем програму Пинка јер је ушла у најужи избор за Мисс Србије и одговарала на питања водитељке Јоване Јеремић. Рамић је тада открила да је похађала саобраћајну школу и желела да вози камион, али се онда ипак одлучила да жели да буде дипломаткиња.

– Студирам на факултету Футура, прва година, из Житорађе сам – рекла је она и том приликом поздравила „драгог шефа“ Ивицу Дачића.

Открила је да је запослена у Министарству спољних послова, што је изазвало лавину коментара на друштвеним мрежама. Таблоидни портал Еспресо писао је 2016. године о полазницама Дипломатске академије, којима је Дачић тада са широким осмехом доделио дипломе. Међу њима су се нашла и два позната лица. Једна од њих је Слађана Николић, јавности одраније позната по појављивању у фолк спотовима „Усне боје вина“ и „Принцеза“ певача Бобана Рајовића, пише Време.

Она је тада открила да је завршила Факултет политичких наука, а затим и мастер. Радила је у МУП-у, где је, како тврди, била једна од најбољих радница. Упитана да прокоментарише спотове у којима се појављивала, рекла је да не види ништа спорно у томе.

– Спотови у којима сам била су уметнички и културни – изјавила је.

Дачић је диплому тада уручио и Душици Спасић, некадашњој водитељки Јутарњег програма РТС-а. Према подацима Републичког завода за статистику, сваки четврти запослени у Србији ради у јавном сектору, установама и предузећима којима руководи држава.

А демонтажу партијске државе својевремено је најављивао и сам председник Србије Александар Вучић. Међутим, ово је само показатељ докле се са том демонтажом и стигло…