Прочитај ми чланак

КРЕНУЛА СПАСОВДАНСКА ЛИТИЈА На челу патријарх Порфирије…

0

Од Вазнесењског до Светосавског храма у Београду кренула је литија поводом славе престонице – Вазнесења Господњег – Спасовдана. Уз народ на челу литије коју ће предводити патријарх српски Порфирије су мошти светитеља, оца Јустина Поповића.

У литији се налазе и архијереји СПЦ, премијер Србије Милош Вучевић и председник привременог органа града Београда Александар Шапић – домаћин славе.

Часни крст на Спасовданској литији носи најбољи ученик Богословије Светог Саве Николај Станић из Дервенте.

Мошти Преподобног Јустина Ћелијског изнете су претходно из Вазнесењског Храма и полажене су на лафет који се налази испред цркве у Улици адмирала Гепрата.

Славска литија ће предвођена кивотом са моштима Преподобног Јустина Ћелијског, које су током јучерашњег дана пристигле из Ваљева и чудотворном иконом Мајке Божје Знамење, преко Булевара ослобођења доћи до Спомен-Храма Светог Саве.

Уследиће патријархова беседа, после чега ће бити служен акатист Преподобном Јустину Ћелијском, а светиње бити изложене народу на поклоњење и целивање.

Ове године православна црква прославља Светог оца Јустина Ћелијског, рођеног пре 130 година, 45 година од упокојења и 10 година од преноса његових моштију.

Светитељ, отац Јустин Поповић био је теолог и богослов који је живео у 20. веку.

Поводом Спасовдана Београд је посетио и митрополит источноамерички и њујоршки Руске заграничне цркве Николај, који ће у литургији саслуживати патријарха Порфирија.

Српска престоница слави Спасовдан као своју славу од када је деспот Стефан Лазаревић 1403. године граду дао статус српске престонице, у част обнове и напретка.

На Косову и Метохији православна црква и верници Спасовдан су обележеили у Приштини, Призрену и другим срединама.