Прочитај ми чланак

Напад на руски радар у у Белорусији?! На границу стигли Бредлији, АТАЦМС, ГУР…

0

У Украјини нема мира, рат се наставља са већим или мањим померњима, али полако постаје напето и на граници Украјине и Белорусије, а по свему судећи ексалација на граници две државе је питање времена.

Државни гранични комитет Белорусије забележио је повећање броја припадника Оружаних снага Украјине на граници са Белорусијом. Како наводи овај комитет на овај правац су стигле специјалне једнице украјинске војне обавештајне службе ГУР.

Како се наводи у зони одговорности Житомирског граничног одреда појавила су се америчка борбена возила пешадије Бредли М2 ОДС, самохони вишецевни ракетни системи ХИМАРС, америчке вучне хаубице М777 калибра 155 мм, противаздухопловни самоходни топови Гепард и друго наоружање западне производње.

Неке обавештајне инофрмације указују да то може значитити само или психолошки притисак или да је удар по белоруској територији само питање времена. Исто тако украјинском председнику Зеленском до јесени је потребан неки “војни успех”.

Оно што се већ сад нагађа и предмет спекулисања с обзиром на већ извршене нападе јесте удар са тактичким балистичким ракетама на руски радар великог домета “Волга”, који се налази у близини места Барановићи неких 120 км од украјинске границе.

Иначе радар из система “Волга” је део радарског система за рано откривање и упозоравање из система противракетне одбране некадашњег Совјетског Савеза, а данас Русије. Иначе ову руску радарску станицу опслужује 1.500 руских војника.

Код белоруског граничног комитета постоји мишљење и процена да ће специјалне јендице војне обавештајне службе ГУР које су пристигле, покушати упаде на белоруски територији и усмерити се према руским војним објектима на територији Белорусије, а у близини границе две државе.

Ту се пре свега мисли на два војна аеродрома Зјабровка и Боково у Гомељској области.

Неке обвештајне информације указују, да би на мети као у случају Русије могла бити и белоруска рафинерија Мозир која се налази на 60 км од границе са Украјином, што указује да постоји велика опција активирања ратног сукоба на територији Белорусије, који је вешто избегнут неколико пута од почетка рата у Украјини 24. фебруара 2022.

Као закључак намеће се да је овакава припрема увод у проширење рата и директни улазак у борбена дејства земаља чланица НАТО.

Руске војне инсталације у Белорусији нису никаква новина. Постоје одавно- радио-локациона станица за управљање нуклеарним подморницама Северне флоте у граду Виленајки, и радарска страница за рано упозоравање и октривање у склопу антибалистичке и ракетне заштите са радаром Волга домета више од 2.000 км, у месту Барановичи смештена у блеоруским мочварама.

За кориштење ових база Русија не плаћа Минску никакву новчану надокнаду (замена за отписане кредите). За обе радарско-комуникационе станице не важе никакве контроле и ограничења.

Трећа база која је од почетка рата у Украјини добила на значају је Магулишчи иначе командно место ПВО Белорусије. У тој бази распоређени су били једно време борбени авиони носачи хиперзвучних ракета Х-47 Кинжал, и авиони за рано радарско откривање А-50У.

Ту долази и база Лиде у којој се налазе јуришници Су-25 и Су-24 који носе тактичко нуклеарно наоружање.