Прочитај ми чланак

Дачић и Тачи други пут разговарају у Бриселу

0

Иако дневни ред званично није потврђен, очекује се да ће прва тема састанка Ивице Дачића и Хашима Тачија у Бриселу бити интегрисано управљање прелазима, али и да ће се расправљати о спровођењу осталих споразума и гаранцијама за српску културну и верску баштину.

Дијалог Београда и Приштине наставља се сутра на радној вечери председника Владе Србије Ивице Дачића и косовског премијера Хашима Тачија са високом представницом Европске уније Кетрин Ештон.

Напуштајући Рим, председник Владе Србије Ивица Дачић је, коментаришући недавну изјаву Хашима Тачија, одбацио било какву могућност да се преговори заврше међусобним признавањем Србије и Косова.

Уочи новог састанка у Бриселу, премијер каже да је то наставак разговора у правцу нормализације односа Београда и Приштине.

„То није никакав спектакуларни састанак. Важно је да ЕУ дијалог води статусно неутрално и да нема присиљавања да Србија нешто мора да уради уколико жели да добије датум за почетак преговора са ЕУ или чланство у Унији“, рекао је Дачић.

„Ми имамо иницијативу, предлажемо и желимо да се то питање реши што пре, али да би се решило, ти предлози морају да поштују легитимне интересе и Срба и Албанаца на Косову“, рекао је Дачић.

Из Загреба, после сусрета са премијером Хрватске, косовски премијер Хашим Тачи поручује да је тема састанка са Дачићем примена већ договорених споразума, а не статус.

„Статус Косова је, проглашењем независности, једном заувек решен. Очекујемо да се са севера Косова уклоне паралелне структуре безбедности које су остаци ере Слободана Милошевића, као и да се реши судбина 1.800 несталих Албанаца“, рекао је Тачи.

 

Критике опозиције
У Београду, опозиција је готово једногласна у критици да још не треба преговарати јер није усвојена државна платформа.

„Мислим да је веома проблематично што премијер Ивица Дачић други пут одлази на састанак са Хашимом Тачијем, а да, фактички, основни стратешки документ није урађен. Поставља се питање о чему се разговара и шта је садржина разговора“, рекао је бивши шеф преговарачког тима и посланик ДС-а Борислав Стефановић.

Портпарол ДСС-а Петар Петковић упитао је зашто председник Владе одлази да преговора кад не постоји платформа, а како каже, Скупштина га није овластила да учествује у разговорима са Тачијем.

„Баш због тога што је платформа тајна, што је парламент није усвојио, не можемо ништа да очекујемо од сутрашњег састанка“, рекао је посланик ЛДП-а Бојан Ђурић.

Председник скупштинског Одбора за Космет Милован Дрецун тврди да је питање дана када ће платформа бити завршена и да то није од пресудног значаја за састанак у Бриселу.

„За тај састанак још увек није потребна платформа. Овде ће бити само усаглашавање техничких детаља за процес који ће тек уследити, а ми ћемо, у међувремену, имати платформу“, рекао је Дрецун.

Представницима Срба из јужне покрајине сметају две ствари – то што, кажу, власт држи у тајности најважнији документ и то што нису укључени у његову израду.

„Зато би било веома добро да Срби буду позвани да макар поразговарају са председником и премијером и да дамо свој суд о оном што се припрема“, рекла је Рада Трајковић, посланик Јединствене српске листе у косовском парламенту.

Из Брисела нема детаља. Зна се само да су најпре планирани одвојени сусрети Кетрин Ештон са двојицом премијера, а да ће, заправо, радна вечера бити тројни састанак. Ипак, може се закључити да су, после припремних, на реду први разговори о конкретним питањима.

 

(РТС)

1