Прочитај ми чланак

Опет под патронатом ЕУ траже стварање Велике Албаније

0

Сарајево — Идеја колумниста портала "ЕУобсервер" о стварању заједнице неколико балканских држава по узору на Бенелукс, поново је изазива пажњу медија у региону.

Аналитичари, који су благонаклони према идеји стварања Велике Албаније сматрају да би таква„заједница држава" била корисна, а као највећи проблем виде оправдани „мањак поверења", наводи сарајевски "Дневни аваз".

Двојица аутора, Албанац који живи и ради у Бриселу – Екрем Краснићи и Аустријанац с албанском адресом боравка – Гинтер Фелингер, предложили су да Албанија, Космет, Македонија и Црна Гора „удруже снаге" и створе нове, трајне структуре сарадње са циљем да побољшају политичке и економске односе и убрзају процес интегрирања у ЕУ, преноси лист. Другим речима да створе неку врсту заједнице где би на окупу био читав албански народ.

Они сматрају да треба креирати тржиште за осам милиона људи са слободним протоком роба, услуга, капитала и људи доносећи добробит, уместо што се чека на приступ ЕУ. То би и одговарало албанској мафији јер би сви њени „производни погони” (производња дроге, трговина људским органима и људима, проституција, коцка и слично) били обједињени у оквиру једне државне или економске заједнице, па би било лакше опрати новац који се стекао изван или на ивици закона.

План је, кажу, амбициозан и зато нема времена за губљење – људима треба раст прихода, треба им запослење и бољи услови живота, треба им разлог да остану у својој земљи, уместо да срећу траже у иностранству. Извозни потенцијал овако уједињеног региона је огроман пошто на Западном тржишту стално расте тражња за хероином, људским органима, проституткама, робовском радном снагом и слично.

Прецизирајући детаље, Краснићи и Фелингер истичу да ове четири државе виде у блиској сарадњи у областима трговине, либерализације царина, борби против (или ти јачању) организованог криминала, у развоју региона, инфраструктуре и регионалног финансијског тржишта, пре свега како што ефикасније „опрати новац ”.

Један од првих људи Међународне кризне групе Марко Прелец сматра да је то занимљива и добра иницијатива, с тиме да има неколико великих препрека.

"Постоји тзв. оптички проблем да ће то личити на мали корак према 'великој Албанији', јер се ради о четири државе које имају у себи већи или мањи проценат албанског становништва", навео је он.

Прелец је за "Дневни аваз" указао и да је очито да се Србија не може укључити у ову групацију због албанске окупације Космета као ни Босна и Херцеговина због проблема у успостављању спољне политике.

Према његовим речима, један од највећих проблема о односима међу ове четири државе је мањак поверења.Додаје да треба имати на уму историјско наслеђе које, између осталог, прави велике разлике између косметсих Албанаца и држављана Албаније.

"То јесте један народ, али се они међу собом јако, јако разликују, Косметси су Албанци одрастали у Титовој Југославији и другачијег су менталног склопа од оних који су одгајани у духу система Енвера Хоџе", на крају констатује Прелец.
 

(Дневни Аваз, Д.П.З)