Прочитај ми чланак

Фијат „обећава” нова запошљавања

0

Нови "Фијат 500L" који се производи у Крагујевцу може се од овог месеца поручити у Италији и на већим европским тржиштима. На италијанском тржишту ће се продавати по цени од 15.500 евра, а за Србију се још формира цена. Ферара најављује и нова радна места.

Серијска производња у Крагујевцу је почела 4. јула, а генерални директор "Фијат аутомобили Србија" Антонио Ћезаре Ферара је најавио производњу око 30.000 тих аутомобила до краја године.

Ферара је навео да ће прозиводња "фијата 500L" следеће године зависити од тржишта, да ФАС планира да производе од 120.000 до 180.000 аутомобила, а уколико буду одговарајући тржишни услови, до 200.000 аутомобила.

– Предвиђамо да ћемо око 99 одсто производње продавати ван Србије, али смо спремни да увећамо проценат продаје у Србији уколико буде веће заинтересованости, на пример, уколико државне институције, компаније… буду желеле да у свом возном парку имају тај аутомобил – истакао је Ферара.

"Фијат" је најавио да ће се 500L током 2013. продавати у више од 100 земаља широм света, укључујући и Сједињене Америчке Државе.

У Железницама Србије је раније речено да би транспорт новог модела 500L до Луке Бар требало да почне у августу, а превоз возом тих аутомобила од Крагујевца до Суботице и даље ка Немачкој у септембру.

Из ФАС-а најављују и да ће до краја године запослити у Крагујевцу још најмање 800 радника.

Ферара је изјавио за Танјуг да је у тој фабрици сада запослено око 1.700 радника и да сваког месеца просечно буде примљено око 200 нових радника па би ФАС до краја 2012. требало да има најмање 2.500 радника.

Генерални директор Ферара је казао да је то предвиђено и уговором и напоменуо да ће и највећи кооперанти, који праве своје погоне у оквиру ФАС и у погону "Грошница", запослити додатних око 1.000 радника. Ферара очекује да ће и остали кооперанти у Србији због производње "фијата 500L", такође, отворити нова радна места.

Генерални директор је казао да је ФИАТ у ФАС до сада уложио око милијарду и 50 милиона евра, од чега више од 350 милиона у реконструкцију фабрике, а остало у опрему.