Прочитај ми чланак

Метеоаларм на Црвеном степену! Невреме у Пожеги и Ужицу, град величине ораха

0

Метеоаларм за подручје западне Србије, пре свега за Мачвански округ, подигнут је на највиши црвени степен, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод, упозоравајући на јако невреме.

„Како се линијски грмљавински систем премешта у јужној-југозападној струји, у појединим деловима ове области јак интензитет пљускова са грмљавином и градом задржаће се и дуже од два сата, условљавајући количине падавина од 40 до 80 мм, локално и више“, наводи се у хитном упозорењу РХМЗ-а објављеном у 16.45 сати.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Užice Online (@uzice.online)

Раније у току дана јако невреме праћено пљусковима и градом захватило је западни део Србије. Падавине, са локалним пљусковима, градом и јаким ветром погодиле су Златиборски округ – Бајину Башту, Чајетину, Ужице, Пожегу и Косјерић, као и Подриње.

Обилну кишу, која се сручила на Пожегу у једном тренутку заменио је град који је био величине ораха, преноси РТС.

Противградни стрелци су дејствовали са више десетина ракета, тако да су умањили штету коју је могао да донесе градоносни облак над Пожегом. Град је падао у два наврата, око 15 часова неколико минута, да би у другом налету падао пола сата, праћен обилном кишом и грмљавином.

Невреме је захватило и Ужице, где је пала велика количина кише праћена градом, због чега су се низ поједине улице сливале бујице воде.

Хитно упозорење РХМЗ-а

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) издао је претходно хитно упозорење у 16 сати.

„Облачност која је у претходна два сата захватила Подриње и југозападну Србију, а нарочито север Златиборског округа (Бајина Башта – Чајетина – Ужице – Пожега – Косјерић), у наредна два часа шириће се ка Колубарском округу и северу Моравичког округа“, наводе из РХМЗ-а.

Како додају, истовремено, облачност из Семберије и Славоније захватиће западне делове Бачке и Срема уз појаву интензивних пљускова са градом и јаким ветром и у овим областима.