Прочитај ми чланак

Самовоља и политизација економских питања: Кина критикује америчке царине на челик

0

Пекинг је позвао САД да зауставе повећање царина и упозорио да ће предузети све неопходне мере за одбрану својих права

Кина је критиковала амерички план за увођење нових такси на производе од челика и алуминијума, рекавши да ће предузети мере да заштити своје интересе.

САД „самовољно намећу царине на кинеске производе“, политизујући економска питања и подривајући безбедност глобалног ланца снабдевања, наводи се у саопштењу Министарства трговине.

Пекинг је позвао САД да зауставе повећање царина и упозорио да ће предузети све неопходне мере за одбрану својих права, наводи се у саопштењу.

Нове тарифе које је у јеку предизборне кампање предложио амерички председник Џозеф Бајден, требало би да ојачају амерички сектор челика и додворе се запосленима у тој индустрији, пише „Блумберг“.

САД планирају таксе од 25 одсто на одређене кинеске производе од челика и алуминијума, и истовремено најављују формалну истрагу кинеске бродоградње.

Аналитичари кажу да ће ти кораци имати минималан економски утицај. Увоз кинеског челика и алуминијума износио је отприлике 1,7 милијарди долара у 2023. години, што је мали део укупног тржишта. Ипак, амерички званичници су рекли да су таксе осмишљене да спрече очекивани пораст и заштите америчко тржиште.

Пекинг је раније осудио план Бајденове администрације да покрене званичну ревизију кинеског сектора поморства, логистике и бродоградње, назвавши истрагу грешком „заснованом на потребама унутрашње политике“.