Прочитај ми чланак

Партизан никад рањивији у Суперлиги

0

lucic_620x0(Новости)

Кандидати за излазак на екс-ЈУ тржиште су Војводина, Мега визура и Металац. Црвена звезда и Раднички оштре зубе за напад на низ црно-белих од 11 титула.

Продужени ехо јадранских афера одзвања над почетком српске Суперлиге и откопава уверење да су се наши вечно сукобљени кошаркашки фактори огрешили о домаћу лигу, препуштајући сву моћ регионалном такмичењу. Ламент над прохујалом шансом да сами одлучујемо о својој судбини пратиће још једну брзопотезну игру за шампиона Србије, коју у петак у Новом Саду отварају Војводина и Металац (20.15).

Први пут од настанка Јадранске лиге, завршница националног првенства потпуно је развлашћена укидањем система бодовања за пласман у Евролигу. Одузимањем удела у проходности ка елити свело је Суперлигу на ниво квалификација за наредну регионалну сезону, у којој ће учествовати четири наша тима. Наравно, мотиви се могу пронаћи у чистој спортској жељи Партизана да не прекине низ од 11 титула, Црвене звезде да оконча трофејни пост дуг 15 година, или Радничког да првим пехаром упише клуб у историју.

ПЛЕЈ-ОФ ОД 27. МАЈА
Регуларни део Суперлиге биће одигран до 25. маја, а четири најбоља тима избориће пласман у плеј-оф, аутоматски и у АБА лигу. Термини полуфиналног доигравања на две победе су 27, 29. мај и 2. јун, док ће се финална серија до три тријумфа завршити 12. или 15. јуна.

У троуглу наших регионалних представника треба тражити новог или старог првака, док ће се изван њега најбоља петорка Кошаркашке лиге Србије гурати у реду за последње место на Јадрану.

Од покушаја бекства из овдашње сиротињске клупске свакодневице, у којој је тешко обезбедити и плату од 200 евра, неће их одвратити ни чињеница да се та улазница плаћа у износу који одреди Борд АБА лиге. До сада је специјална позивница коштала 150.000 евра!

Најозбиљнији кандидати за излазак на екс-југословенско тржиште су Војводина, Мега визура и Металац, док су нишки Константин и ужичка Слобода већ дотакли небо скоком до Суперлиге.

Црно-бела династија, на чијем трону поново седи њен утемељивач Душко Вујошевић, делује знатно рањивије него протеклих сезона. Финансијски изнуђени концепт (пре)младог тима некако се дотетурао до четвртог места АБА лиге и пласмана на фајнал-фор, откривајући успут највећим ривалима да имају јединствену шансу да окончају Партизанову владавину. Одлазак Американца Друа Гордона, уз капитена Владимира Лучића статистички најкориснијег играча, додатно је наоштрио зубе противника. Шампион је изгубио улогу главног фаворита, али титулу још није…

Ленту првог кандидата за титулу освојила је Црвена звезда, наш најбољи тим у јадранском поретку и победник у сва три вечита дербија ове сезоне, али је орден још далеко. На Малом Калемегдану већ је прослављен трофеј у Купу Кораћа, а утисак је да ни пробој у Евролигу не би обрадовао навијаче као повратак на српски престо. Везу са последњом шампионском журком чува садашњи капитен Игор Ракочевић, други на МВП листи АБА лиге и главни адут за обрачун са 15-годишњим проклетством.

Шумадинци су изласком у Европу већ прескочили задату висину, али неће пропустити ниједну прилику да устоличе Крагујевац као кошаркашку престоницу Србије. Никога не би требало да завара то што је Раднички за суперлигашки циљ прогласио пласман у финале плеј-офа, јер су момци тренера Мирослава Николића вољни и довољно добри да унесу први трофеј у клупске витрине. Јадранску лигашку сезону завршили су у великом стилу, али би хармонију могла да поремети принудна промена у саставу. Инструменте Метјуа Еменинга и Кајла Визера, двојице прекобројних странаца, преузели су Урош Николић и Владимир Вуксановић.

Великој тројци, бар у једној утакмици, могу да „досађују“ тимови из мале тројке. Мега визура са Новицом Величковићем, доминантном фигуром КЛС Бобаном Марјановићем и талентованим Василијем Мицићем, Војводина са последњим појачањима Николом Марковићем и Милетом Илићем, Металац са црногорским репрезентативцима Владимиром Дашићем и Славком Вранешом. Ко успе да извуче тепих под ногама неком од фаворита, имаће већу шансу за боравак на јадранском сунцу, током ове сезоне помраченом несхватљивим гафовима екипе из „Сидра“.

1. КОЛО, петак: Војводина – Металац (20.15). Субота: Партизан – Мега В. (17.00), Слобода – Ц. звезда (19.00), Константин – Раднички (20.00).

2. КОЛО (3. април): Металац – Раднички, Мега Визура – Константин, Ц. звезда – Партизан, Војводина – Слобода.

3. КОЛО (6. април): Слобода – Металац, Партизан – Војводина, Константин – Ц. звезда, Раднички – Мега визура.

4. КОЛО (10. април): Металац – Мега Визура, Ц. звезда – Раднички, Војводина – Константин, Слобода – Партизан.

5. КОЛО (13. април): Партизан – Металац, Константин – Слобода, Раднички – Војводина, Мега Визура – Ц. Звезда.

6. КОЛО (17. април): Металац – Ц. звезда, Војводина – Мега Визура, Слобода – Раднички, Партизан – Константин.

7. КОЛО (1. мај): Константин – Металац, Раднички – Партизан, Мега Визура – Слобода, Ц. звезда – Војводина.