Прочитај ми чланак

ВЛАСНИК БИП-а Милионерски тендери и спрега са режимом:Развојни пут Колета из Чачка

0

Јавност је обавештена да је нови власник некадашњег гиганта Београдске индустрије пива (БИП) добро позната фирма "Ауто Чачак", чији је власник Миленко Костић Коле, бизнисмен са занимљивом биографијом и уско повезан са СНС. "Ауто Чачак" је као једини понуђач БИП и његову имовину платио 2,09 милијарди динара или око 17,8 милиона евра, што је скоро упола мање од процењене вредности.

С обзиром на то да је цео Чачак упознат са сарадњом СНС и поменутог власника „Ауто Чачак“ ова продаја је само још један у нису добро склопљених послова Српске напредне странке и њених пословних партнера.

Milenko Kostić Kole FOTO: Printscreen

Од „Ауто Чачка“ власт је у више наврата набављала службена возила за потребе државе, јер је ова фирма генерални увозник „Шкода“ аутомобила за Србију и Црну Гору.

Између осталог, МУП је 2017. набавио 710 шкода од фирме „Ауто Чачак“, али детаљи тада нису објављени, већ је све обављено под велом тајне. Закључком Владе ова набавка проглашена је поверљивом због чега су аутомобили уместо путем тендера, набављени директном погодбом.

Колико је Костић близак СНС говори чињеница да је актуелни бивши шеф актуелног градоначелника Чачка из редова СНС, Милуна Тодоровића. Тодоровић је био директор „Ауто Чачка“ до избора на функцију градоначелника 2016. године.

Још један члан СНС-а и директор Костићевог предузећа „Ауто Чачак Инжењеринг“, Милијан Минић, служио је као градски већник у Чачку.

Минић је 2012. године на седницама градске владе гласао да се „Ауто Чачку“ дозволи да изгради већи број квадрата на парцелама закупљеним од града него што је то било предвиђено условима тендера, о чему је писао Истиномер.

Још једна занимљивост о фирми „Ауто Чачак“ је та да је Комисија за заштиту конкуренције купила возило од предузећа „Ауто Чачак“ у вредности од скоро 2,5 милиона динара пошто је само месец дана раније тој фирми изрекла новчану казну у износу од 14.885.125 динара због договарања цена са другим понуђачима у поступцима јавних набавки.

„Ауто Чачак“ је једна од фирми која после казне за намештање понуда на тендерима најуспешније ради. Од 20. септембра 2018. године, када је Комисија донела решење против овог предузећа, она је добила послове на преко 75 тендера, од чега више од 60 пута као једини понуђач, о чему је писала Пиштаљка.рс.

Костић је јавности познат и по томе што се прошле године потукао са бившим председником ФК Борац Станимиром Прелићем, који је навио да га је Косић из чиста мира аударио флашом у главу.

Осим по повезаности са СНС, Костић је у Чачку најпознатији по чувеној „филозофији“ успеха – такозваној „догнам-продам“ филозофији. Он је у једном интервјуу за локалну телевизију на питање која је тајна одговорио „догнам-продам, догнам-продам“.

Изгледа да се Костић и даље води том максимом, па је догнајући и продавајући „шкоде“ за потребе државе, успео да себе „догна“ у сам врх српског бизниса.