Прочитај ми чланак

Тадићева амбасадорка Србије у Москви рушила Путина!

0

Јелица Курјак, шеф дипломатске мисије у Русији, примала у званичне посете лидере руске опозиције, због чега је званична Москва прекинула сваки контакт са њом.

 

Ко је Јелица Курјак

Јелица Курјак рођена је 1952. у Београду. Завршила је Факултет политичких наука, а докторирала на Правном факултету.
Од 2001. је у Москви, прво као саветник у амбасади, отправник послова, да би 2008. постала наш амбасадору у Руској Федерацији. Говори руски и енглески језик. Удата је и има две ћерке.

 

Спремна за опозив.
Јелица Курјак, амбасадорка Србије у Москви, направила је невиђени дипломатски скандал јер је дозволила ћерки да учествује у уличним демонстрацијама против руског председника Владимира Путина, сазнаје Курир.

– Званична Москва веома је љута на српску амбасадорку јер је њена ћерка учествовала у протестима против Путина. Да ствар буде гора, сама амбасадорка Јелица Курјак током предизборне кампање у јануару 2012. примала је у званичну посету све лидере руске опозиције.

Због тога скоро нико више од представника руских власти не жели да је прими – каже извор Курира из Министарства спољних послова и додаје да је своје симпатије према Путиновим противницима Курјакова често износила и на дипломатским скуповима, што је у супротности са званичном спољном политиком Владе.

Курјакова је у српску амбасаду у Москви дошла из Института за међународну политику и привреду, и то као кадар ДС, а амбасадорску функцију добила је на личну препоруку лидера ДС Бориса Тадића. Како сазнајемо у МСП, Курјакова ће због овог дипломатског скандала, на који је новог министра упозорио и Синдикат МСП, највероватније ускоро бити повучена.

Некадашњи шеф дипломатије СРЈ Живадин Јовановић каже да је неуобичајено да амбасадор јавно износи своје оцене и мишљења о било ком аспекту политике земље домаћина.

– Не може се допустити да наш амбасадор чини у земљи пријема оно што Србија не би поднела да страни дипломата ради у Београду. Ако су те информације којима располажете тачне, такво понашање је штетно за Србију. То је сигнал институцијама да позову на одговорност – оцењује Јовановић.

Курир је покушао и да од министра спољних послова Ивана Мркића добије коментар на овако понашање Јелице Курјак, али до закључења овог броја одговор нисмо добили.

(Курир)