Прочитај ми чланак

ШУТАНОВАЦ: Вучић је као Милошевић ЈЕРЕМИЋ: ЕУ ударила по Србији

0

Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак тражиће од премијерке Србије Ане Брнабић да се лично заложи за решавање питања о томе зашто Русија не изручује Мирјану Марковић, супругу Слободана Милошевића, Србији.

Тако су за Данас рекли у овој странци, у одговору на питање да ли ће њихов лидер, осим јавног позива Ани Брнабић, учинити и нешто више од тога. Наиме, председник Лиге социјалдемократа Војводине позвао је јуче надлежне органе да коначно затраже изручење Мирјане Марковић, која је пре 15 година напустила земљу и сакрила се у Руској Федерацији.

Из кабинета председнице Владе Србије јуче нисмо добили одговор на питање шта мисли о овом захтеву Ненада Чанка, односно да ли се залаже или планира да то учини – да Русија изручи бившу председницу ЈУЛ. Последњи пут су се представници Генералног тужилаштва Руске Федерације огласили 2010. године, на инсистирање Србије, саопштавајући да она у тој држави ужива статус политичке избеглице и да не може да буде ухапшена по потерници Интерпола.

Драган Шутановац, лидер Демократске странке, оцењује за Данас да је актуелна власт Александра Вучића, у континуитету са Милошевићевим режимом.

– Јасно је да је тренутна власт не само идеолошки и политички блиска Мирјани Марковић, већ је то континуитет Милошевићевог естаблишмента. То није питање мог става већ чињенице да госпођа Марковић мора да буде изручена да би одговарала пред судовима ове земље али и пред грађанима за сва злодела тог режима, а поготово њене странке која је била специјализована за отимање новца, покретне и непокретне имовине тадашње Србије – каже Драган Шутановац.

Он додаје да „за ратнохушкање, за ширење мржње, за ликвидације, за ратове и десет година које је отела овој земљи нико никада неће моћи да аболира ни њу ни њеног мужа ни читав тај режим“.

– У земљи у којој нико није имао воље ни снаге да отвори разговор о ономе што се догађало током деведесетих година прошлог века сваки коментар делује сувишно – истиче за Данас Србијанка Турајлић, чланица Покрета слободних грађана.

Она напомиње да данас, поготово, када су, како каже, на власти активни учесници и иницијатори многих догађања, свако преиспитивање кривице, не само Мирјане Марковић, неминовно отвара питање и њихове одговорности, која није и не може нестати са изјавом о промени уверења.

– Стварно не знам која је улога Русије у свему томе, али сам убеђена да овде нико на власти не жели да Русија поступи по тој потерници – истиче Србијанка Турајлић за наш лист.

Ненад Чанак је у писаној изјави упућеној медијима истакао да је „посебно интересантна могућност да пријатељска земља као што је Руска Федерација 2008. године пружи азил и Марку Милошевићу и Мирјани Марковић, за којом је Србија расписала Интерполову потерницу“. Изручење Мирјане Марковић, оцењује он, помогло би да се расветли политичка позадина убиства Славка Ћурувије и Ивана Стамболића, покушаји атентата на Вука Драшковића и многа друга политичка убиства и прогони политичких противника.

Интерпол је расписао потерницу против удовице Слободана Милошевића због посредовања у незаконитој продаји станова из фонда Владе Србије још 2003. године. Тај случај је и даље у фази првостепеног суђења, а Мирјани Марковић се суди у одсуству. Потерница је расписана због неодазивања позивима Окружног суда за суђење. Њено име појавило се у истрази убиства новинара Славка Ћурувије, али се није нашло на оптужници.

Исповест Куриру

Ексклузивну исповест Мирјане Марковић ових дана у наставцима објављује Курир, где она тврди да живи скромно, од пензије, да има велике трошкове за кућу у Толстојевој улици на Дедињу коју издаје. Наводи да ћерку Марију није видела 15 година, али да се са њом чује свакодневно. Тврди да она и њен муж нису имали новац који им се приписује већ да то себе пројектују они који о томе причају. Каже и да је Пети октобар плод издаје, у којој су учествовале и избеглице преко Дрине којима су она и њен супруг док су били на власти пружили уточиште у Србији. П. Д.

Јеремић: Стратегија ЕУ тежак ударац државама региона

Председник Народне странке Вук Јеремић је оценио да је нова стратегија Европске уније за Западни Балкан тежак ударац државама региона и Србији, јер релативизује њен улазак у ЕУ, али не релативизује притисак на Србију да ургентно реши питање Косова и Метохије.

„Ургентно, по мом мишљењу, значи да ће власт у Србији притиснути већ ове године“, рекао је Јеремић за ТВ Наша.

Према његовим речима, западни партнери из Европе и САД инсистирају да се то реши што пре „јер су се уморили од те приче и Александра Вучића, Хашима Тачија, Рамуша Харадинаја и свих таквих људи са којима се радије више не би виђали, дружили и разговарали“.

Јеремић је рекао и да ће коалиција „Драган Ђилас – Београд одлучује. Људи побеђују“ уз подршку озбиљних међународних партнера изградити метро који ће повезивати Земун, центар Београда и Звездару, где живи највише људи.

„Сво своје међународно искуство и многобројне контакте искористићу да доведем најозбиљније стране партнере како би Београд коначно добио метро“, рекао је Јеремић телевизији Наша, саопштено је из његовог штаба.

Он је подсетио да је као министар спољних послова потписао споразум са Француском о метроу.

„Имамо конкретан пројекат и гарантујем да ћемо га завршити пошто 4. марта победимо власт Српске напредне странке у Београду“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да власт СНС не може да нађе кредибилне међународне партнере за метро јер „функционише искључиво на принципу рекета и склањања новца са стране“ и јер нико неће да уложи новац у метро који би ишао од Макишког поља до Аде Хује, где живи веома мало људи, а преко Београда на води, где не живи нико.