Прочитај ми чланак

СНС жели да смени Дачића са места шефа полиције

0

Dacic vucic0

(Данас)

Министарство полиције никада није било „на столу“ између Социјалистичке партије Србије и Српске напредне странке, пошто према коалиционом договору оно припада социјалистима, али главни разлог отезања реконструкције Владе Србије јесте неслагање премијера Ивице Дачића са захтевом из СНС да „деакумулира функције“, односно да одступи са места министра унутрашњих послова, исто као што је то урадио и први потредседник Владе Александар Вучић, који се одрекао функције министра одбране, тврде извори Данаса.

Као главни разлог зашто Дачић не да МУП, све чешће се у јавности помиње жеља да оствари неку врсту „равнотеже моћи” са Вучићем, који је задужен за борбу против корупције и истовремено је координатор служби безбедности. Од својих људи у врху МУП-а, напредњаци тренутно имају само Владимира Божовића, који је државни секретар.

 

Шта ће бити коначни договор између најјачих коалиционих партнера СНС и СПС, знаће се данас, када би Влада Србије требало да размотри измене Закона о министарствима. До закључења овог издања Данаса јуче нисмо добили потврду да ли је седница владе заказана. Расим Љајић, министар трговине и телекомуникација, рекао је за наш лист да седница званично није заказана, што нам је потврдио и Миливоје Михајловић, директор владине Канцеларије за сарадњу са медијима .

Помозите рад Србин.инфо! Да и даље останемо независни, српски, православни, анти-глобалистички сајт.

Како нам је потврђено у Влади Србије, Предлог измена закона о министарствима и захтев да парламент о њему расправља по хитном поступку биће једна од тема на седници Владе, а како се очекује, предлог измена закона ће одмах затим бити упућен у скупштинску процедуру.

– Очекујем да ће сутра или прекосутра бити одржана седница Владе на којој ће усвојити измене и допуне Закона о министарствима, а који ће затим бити упућене у скупштинску процедуру – рекао је јуче Небојша Стефановић, председник Скупштине Србије, истичући да ће , уколико се то догоди, седницу републичког парламента заказати за понедељак, 26. августа.

Стефановић није желео да коментарише измене и допуне Закона о министарствима док не буду званично објављене, али је рекао да се њима тежи бољим решењима у раду будуће реконструисане владе. Законом о министарствима образују се министарства и посебне организације и утврђује њихов делокруг.

Како ће изгледати будућа влада , да ли ће бити повећан број министарстава, да ли ће неки ресори бити раздвојени, а други спојени за сада се не зна. Верица Калановић, актуелна министарка регионалног развоја и потпредседница УРС-а, каже за Данас да јој се чини ће министарство које је до сада водила бити укинуто, да ће један његов део бити припојен државној управи, а други економији, као што је то било у претходној влади.

– То је велика штета, јер је ово министарство припремило сва документа за преговоре са ЕУ – коментарише Калановићева и додаје да је и јуче била у Влади и да је све припремљено за примопредају дужности. На наше питање чиме ће се у будућности бавити, она каже да ће бити посланик у парламенту и да ће се посветити страначким питањима.

Nebojsa-Rodic-Novi-sef-BIA

Нови министар одбране највероватније ће бити досадашњи директор Безбедносно-информативне агенције (БИА) Небојша Родић, који је на ту функцију именован прошлог августа, док се као један од најозбиљнијих кандидата за новог министра спорта помиње некадашњи прослављени рукометаш и садашњи државни секретар у министарству омладине и спорта Предраг Перуничић.

За место министра културе помињани су, између осталог, в. д. управника Народне библиотеке Србије Дејан Ристић, као и директор Београдске филхармоније Иван Тасовац. Зорана Михајловић највероватније ће задржати ресор енергетике, којем ће бити придодато и рударство, док ће досадашњи министар рударства Милан Бачевић у новој влади водити екологију. Српска напредна странка ће о својим кандидатима за будућу реконструисану владу расправљати данас на председништву и сутра на ГО странке.

Ко ће бити нови министри просвете и саобраћаја, уместо Жарка Обрадовића и Милутина Мркоњића, како кажу у СПС, зна само лидер ове странке и премијер Ивица Дачић. Социјалисти ће имена кандидата, како наводе, сазнати у недељу, за када је планирана седница председништва странке. Како незванично сазнајемо, у СПС се ломе око двојице кандидата за будућег министра просвете. У игри је Томислав Јовановић, редовни професор физиологије и дугогодишњи продекан Медицинског факултета, али се помињу имена и више других кандидата.

Иако је СПС понудио оставку на место министра саобраћаја, одлазак Милутина Мркоњића из Немањине 11 и даље је под знаком питања, јер социјалисти не успевају да му нађу адекватну замену. Сам Мркоњић је ових дана поручио да би остао на функцији ако га замоле, али ако ипак оде са тог места највеће шансе да га наследи има професор Грађевинског факултета Александар Цветановић, који је поред вишегодишњег искуства стеченог као грађевински инжењер провео много времена радећи у иностранству и у својој струци познат је као човек без иједне мрље у каријери.

URS121

Динкићеви подносе оставке пред почетак седнице
Непосредно пред почетак седнице парламента функционери Уједињених региона Србије Млађан Динкић, Верица Калановић и Сузана Грубјешић поднеће оставке на министарске функције. Оставке ће, како Данас сазнаје, поднети и сви државни секретари из редова УРС. Одлазећи министар финансија и привреде Млађан Динкић најавио је да ће се убудуће посветити странци, али да ће бити активан и у парламенту. „Правићу програм за модернизацију Србије, не само за ресор за који сам тренутно задужен већ и за све остале, јер има много ресора који су запостављени“, рекао је Динкић .

Сигурна „тројка“ за одбрану, привреду и аграр?
Засад се сигурно зна да ће финансије у реконструисаној влади водити Нишлија Лазар Крстић, двадесетдеветогодишњи дипломац америчког универзитета Јејл, који је већ најавио стезање каиша и реформе пензионог система, а Саша Радуловић и Светлана Живановић најозбиљнији су кандидати за министре привреде и пољопривреде. Радуловић је завршио Електротехнички факултет у Београду и дуго је живео у Немачкој, Канади и САД. Његова, можда, будућа колегиница у Немањиној 11, Светлана Живановић у Америци је од 1998. и ауторка је бројних публикација из биотехнологије и прехрамбене технологије.

Дачић: Седница владе током викенда
Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да би нови министар просвете могао да буде професор Медицинског факултета у Београду Томислав Јовановић, „али да то не мора да значи“ и да о томе не треба расправљати у медијима, већ унутар СПС-а. Дачић је синоћ за РТС рекао да се реконструкција Владе одвија у планираним роковима. „Требало би да се током викенда заврши први део посла и да буде одржана седница Владе на којој ће бити усвојене измене и допуне закона, затим ће страначки органи одлучивати о кандидатима, а потом ће се то наћи у скупштинској прпоцедури“, казао је Дачић.