Прочитај ми чланак

Шарић финансирао и партије

0

Опраним новцем нарко картела Дарка Шарића и Родољуба Радуловића индиректно је финансирана једна политичка странка у Србији, показала је претходна финансијска истрага полиције.

Пре две године, утврђен је пут новца преко једне аустријске банке, потекао од Радуловића, који је потом „провучен“ кроз више уплата и исплата и потом индиректно, преко донатора који нису у директној вези са њим, уплаћен на рачун ове партије, тврди лист „Данас“.

Опраним новцем нарко картела Дарка Шарића и Родољуба Радуловића индиректно је финансирана једна политичка странка у Србији

Саговорник Данаса тврди да о томе у истражним материјалима и данас постоје писани трагови.

Сем најновије оптужнице која је пре неколико дана ступила на снагу, за шверц више од 1,8 тона кокаина, Радуловићево име придружено је и првобитној оптужници за прање новца Шарићевог клана, по којој је суђење почело 2011. у Специјалном суду.

Када је реч о Радуловићевим политичким везама, које су ових дана у жижи пажње, пошто је премијер и министар полиције Ивица Дачић јавно потврдио да се два пута срео са њим 2008. године, могућност, да су оне документоване и у судским доказима, а не само у полицији, постоји. Такође, могуће је и да су у доказном материјалу за суд забележени транскрипти разговора Радуловића са људима из врха МУП, као и међусобни Шарића и Радуловића.

 Тужилац: Истрага контаката функционера са Радуловићем

Тужилаштво за организовани криминал затражило је од полиције да истражи „природу и карактер“ контаката државних функционера и службеника са Родољубом Радуловићем, чланом нарко клана Дарка Шарић.

У саопштењу тужиоца за организовани криминал Миљка Радисављевића наводи се да је циљ прикупљања података да се утврди да ли је у тим контактима било одавања података који су службена тајна. Захтев је, додаје се, упућен поводом извештаја Управе криминалистичке полиције о комуникацијама и сусретима појединих државних функционера и службеника са Радуловићем.

Контакте са Радуловићем имао је и премијер Србије Ивица Дачић, у време када је, у прошлом сазиву владе, био министар унутрашњих послова. Дачић је рекао да се састајао са Радуловићем, али да није знао да је он члан криминалне групе и оптужио полицију да га о томе није обавестила.

Како је Данасу речено у Специјалном суду, већина од 130 дискова на којима су снимљени разговори чланова Радуловићевог и Шарићевог картела и њихови транскрипти, могући су део доказног материјала, у два велика обједињена процеса за шверц дроге и прање новца.

Двојица Шарићевих сарадника признало кривицу

Још двојица сарадника Дарка Шарића, Борис Лабан и Драган Лабудовић, склопили су споразум са Тужилаштвом за организовани криминал о признању кривице – сазнају Вечерње новости. Први је добио десет и по, а други годину дана мање робије, а заузврат су потврдили детаље из оптужнице.

Шарићевој криминалној екипи суди се у Посебном одељењу Вишег суда у Београду за кријумчарење више од три тоне кокаина из Јужне Америке у западну Европу.