Прочитај ми чланак

САНДА: Патриотски блок путује на Крим. Руси не желе да буду већи Срби од нас самих.

0

bosko-sanda-srpska zastava

Делегација Демократске странке Србије и Покрета Двери у септембру ће посетити Крим, јер за патриотски блок Крим припада Русији. То је договорено током сусрета представника Патриотског блока са Алексејем Пушковим, председником спољнополитичког одбора руске Думе и функционера Јединствене Русије. Тачан датум путовања на Крим одредиће представници Јединствене Русије, каже за Данас Санда Рашковић Ивић, председница ДСС.

Она напомиње и да су представници Патриотског блока замолили Пушкова да им помогне у реализацији посете.

„Навели смо да очекујемо да ћемо се током боравка на Криму сусрести и са најрелевантнијим политичким факторима, како бисмо могли да сагледамо право стање“, каже Рашковић Ивић.

На Крим ће путовати вишечлана делегација ДСС и Двери. Већ сада се зна да ће у њој поред Санде Рашковић Ивић бити и потпредседник ДСС и први човек Одбора за сарадњу са Руском Федерацијом ове странке Милан Лапчевић, Бошко Обрадовић, члан Старешинства Двери, а вероватно ће у делегацији бити још неки заинтересовани чланови Патриотског блока.

На питање да ли ће ДСС и Двери тражити и одобрење украјинских власти, Рашковићева каже да не види потребу за тим.

„Ми ћемо ићи авионом преко Москве и са руске територије ћемо ићи на другу руску територију. У Украјину нећемо залазити, нити имамо намере да посећујемо Доњецк“, напомиње Рашковић Ивић.

Према њеним речима, са председником спољнополитичког одбора руске Думе разговарано је и о наставку и продубљивању сарадње Јединствене Русије и ДСС, као и о руском вету у Савету безбедности УН на резолуцију о Сребреници.

– Пушков нам је рекао да најпре Србија треба да се постави према резолуцији о Сребреници и да, ако жели вето, то затражи од Русије. Цитирајући Сергеја Лаврова, он је поновио да не могу Руси бити већи Срби од самих Срба и да зато ми морамо да кажемо шта желимо – објашњава Санда Рашковић Ивић.

Иако поједини медији спекулишу да би Русија могла да тражи од Србије бољи третман за њене инвестиције, помоћ у ОЕБС око украјинске кризе, као и да се Србија прикључи захтевима за укидање санкција Русији и да се не више не приближава НАТО, Санда Рашковић Ивић негира за Данас да је представник Руске думе и једном речју споменуо да би Русија нешто могла да тражи од Србије као противуслугу за подршку у СБ УН.

– Разговарали смо о могућностима повећања извоза наших производа у Русију, као и о отварању канцеларије за економску сарадњу са Руском Федерацијом, сличне оној каква постоји у Аустрији – каже председница ДСС.

Извор: Данас.рс