Прочитај ми чланак

Руска црква необавештена о молитви за српски народ?

0

Бројни домаћи медији објавили су вест да је патријарх московски и све Русије Кирил наложио молитву за братски српски народ уочи гласања о Резолуцији о Сребреници на Генералној скупштини Уједињених нација. Међутим, на званичном веб-сајту Руске православне цркве такве вести нема, преноси портал Раскрикавање.

– Наложио сам да се у свим руским црквама у отаџбини и расејању у ноћи између 22. и 23. маја служи свеноћно бдење за спас нашег братског српског народа – наводи се у цитату који је приписан патријарху Кирилу, а који су пренели бројни портали у Србији и региону, између осталих и Спутњик, Новости, Политика, Република (Дневни Телеграф), Б92, Хепи, Ало, Објектив, 24седам, Информер…

На иначе врло ажурном званичном веб – сајту Руске православне цркве овакве вести нема, пише портал Раскрикавање. У самој Руској православној цркви такође не знају о чему се ради.

– Ни ја ни моје колеге ништа не знамо о оваквом наређењу – рекао је за Раскрикавање представник одељења за односе са јавношћу Руске православне цркве са седиштем у Москви Вакхтанг Кипшидзе.

У неким текстовима српских медија се поред фабрикованог цитата налази и подсетник да ће се у Њујорку 23. маја пред Генералном скупштином Уједињених нација гласати о Резолуцији о Сребреници.

– Наша делегација, на челу са председником Србије Александром Вучићем, покушаће да се колико год може одупре документу који има намеру да на леђа Србије стави етикету геноцидне државе – стоји у тим текстовима.

Генерална скупштина УН усвојила је у четвртак резолуцију којом се 11. јул проглашава Међународним даном сећања на геноцид у Сребреници. Резолуција такође осуђује негирање геноцида и величање ратних злочинаца.