Прочитај ми чланак

„Пригожинов траг“: Чистке и хапшења у руском министарству одбране

0

Оснивач приватне војне компаније (ПМК) „Вагнер“ Јевгениј Пригожин, могао би да се доведе у везу са чисткама и хапшењима који се тренутно одвијају у Министарству одбране (МО) Руске Федерације. О томе пише руски „Царград” позивајући се на сопствене изворе.

Према овом извору, бивши шеф ПМК-а је наводно могао да пошаље документе руском председнику Владимиру Путину, у којима су забележени могући прекршаји у раду ресора одбране.

„Постоји мишљење да је Пригожин председнику дао одређену фасциклу са документима“, рекао је саговорник публикације.

Он је додао, да су докази о могућој корупцији у руском Министарству одбране прикупљени много пре кадровских промена у ресору. Извор верује да ће се чистке у Подмосковљу наставити.

Заменик начелника Генералштаба, Вадим Шамарин ухапшен је 23. маја под оптужбом за давање мита у посебно великим размерама. Генерал-потпуковнику прети од осам до 15 година затвора.

Кремљ је, коментаришући хапшење, назвао борбу против корупције доследним напором. Ово није прво хапшење високог профила у Министарству одбране.

Крајем априла је и заменик министра одбране Тимур Иванов ухапшен у вези са случајем мита. Потом је главни кадровски службеник одељења Јуриј Кузњецов послат у истражни притвор због сличног случаја.

Сви догађаји у вези са притварањима и хапшењима представника Министарства одбране одвијали су се у позадини промене начелника ресора – 14. маја нови министар одбране Русије постао је Андреј Белоусов, који је раније био први потпредседник Владе Русије. Он је дошао на место Сергеја Шојгуа.

Такође, још раније је најављена и смена команданта 20. армије Сукраба Ахмедова.