Прочитај ми чланак

Црна Гора уочи гласања у ГС УН: Поподне протести у Подгорици испред зграде владе

0

Синоћ су, док је трајао протестни скуп у центру Подгорице, у дворишту између зграда Владе Црне Горе и Министарства спољних послова биле стациониране јаке полицијске снаге са опремом за разбијање протеста

У булевару испред зграде Владе Црне Горе у центру Подгорице, данас ће у 16 сати, у време када би у Њујорку у ГС УН требало да почне гласање о резолуцији о Сребреници, почети нови протестни скуп који организује више српских културних центара и НВО из Црне Горе. Портал ИН4С данас, најављујући скуп пише да се „народ Црне Горе не мири са наказном намером Владе Милојка Спајића да данас подржи предлог резолуције о лажном геноциду у Сребреници“.

Овај портал најављује данас и „блокаде црногорских градова, ако Црна Гора у Њујорку гласа за резолуцију“.

„Уколико заиста представник Црне Горе у ГС УН данас дигне руку за акт који су предложиле Немачка и Руанда, а којим се Срби означавају као геноцидан народ, уследиће блокада свих црногорских градова, а испред Скупштине Црне Горе ће бити формирано шаторско насеље које ће ту остати све до смене актуелне власти. Народ ће пред зградом владе чекати гласање“, најављује овај портал чије писање данас преноси и други подгорички медији.

Портал даље подсећа да је „окупљена маса јуче, поред осталог, скандирала ‘Блокаде, блокаде’, захтевајући да се приступи потпуној блокади саобраћаја у Црној Гори, што ће, како се може чути, бити више него извесан епилог у случају да се супротно апсолутној вољи грађана, представници власти одлуче за издајнички, неморалан, непријатељски и нељудски акт према српском народу у целини“.

Синоћ су, док је трајао протестни скуп у центру Подгорице, у дворишту између зграда владе и Министарства спољних послова Црне Горе биле стациониране јаке полицијске снаге са опремом за разбијање протеста. Металну ограду, односно барикаде испред зграда државних органа у центру града обезбеђивала је такође полиција.

Са друге стране, портал „Вијести“, синоћ и јутрос као главни утисак са синоћњих протеста преноси да су „окупљени носили заставе Србије, Русије, црвено-плаво-беле тробојке без грба, црквене заставе са четири оцила као и тробојке са грбом Петровића које су се користиле у време Краљевине Црне Горе“.

На друштвеним мрежама последњих дана, нарочито синоћ и јутрос, траје жестока полемика поводом најаве Владе Црне Горе да ће гласати за резолуцију о Сребреници. У повремено жестоким расправама учествује на стотине пратилаца појединих медија.

„Ово је протест србијанаца из Црне Горе, нису се окупили ни Црногорци, ни Хрвати ни Албанци а камоли босанци, значи, само ови наши србијанци“, стоји у једном од коментара.

„Подржавам окупљање. Доста је више да играмо како Запад свира. Треба осудити сваки геноцид, свако нељудско понашање. Где су за осуду други геноциди, где је Велика, где је Јасеновац. Погледајте све злочина па на крају и Сребреницу“, наводи се у другом коментару.

Портал „Вијести“ данас објављује интервју са председником Скупштине Црне Горе Андријом Мандићем и констатује да Мандић „није директно одговорио на питања шта ће предузети ако Црна Гора данас на седници ГС УН гласа за усвајање резолуције о геноциду у Сребреници и хоће ли следити Кнежевића уколико због тога напусте власт“.

„Лидер ДНП Милан Кнежевић има легитимно право да води политику коју сматра за исправну и пре свега да одговара својим бирачима. Ја сам председник српске националне странке у Црној Гори и уверен сам да добро познајем свој народ, а уверен сам и да водим политику која је најбоља за српски народ у Црној Гори“, преносе „Вијести“ одговор Мандића. 

Генерални секретар владајућег Покрета Европа сад Борис Пејовић у данашњем саопштењу навео је да је „упорно понављање појединих актера са јавне политичке и друштвене сцене да ће изгласана резолуција о Сребреници прогласити Србе за геноцидан народ, доказ да исти нису ни прочитали садржај који ће бити усвојен“.

„С обзиром на извесност усвајања резолуције, амандмани Црне Горе дали су јасан допринос у експлицитном прецизирању индивидуализације одговорности, што због политичких мотива не демотивише разне појединце да уз кампању против Владе Црне Горе која је једина интервенисала на предложени текст, пропагандом намећу колективну одговорност једном народу, иако се у овом случају нигде и ни једном речју не помиње ни Србија, ни српски народ. Уколико ово није тачно, очекујемо од оних који тврде да резолуција Уједињених нација етикетира српски народ, да конкретно укажу која реченица или део резолуције говоре да су Срби означени као геноцидан народ“, наводи се у саопштењу Пејовића.

Према њему, „цела кампања у вези резолуције има за циљ да по ко зна који пут, за политичке потребе, једне прикаже као хероје, а друге као наводне издајнике, јер је то, како је истакао, најлакши пут за стицање јефтиних политичких поена“.

Председник Покрета за промене Небојша Медојевић данас је рекао да ће „резолуције о Сребреници и Јасеновцу само дестабилизовати унутрашње прилике у Црној Гори али и у региону. По његовом мишљењу, глас Црне Горе за резолуције о Сребреници „уздрмаће Владу у Подгорици и довести до њеног пада и нових парламентарних избора“.