Прочитај ми чланак

Њен говор у УН одушевио Србе: Представница Никарагве сасула Западу истину у лице

0

У Генералној скупштини УН јуче је усвојен сраман нацрт резолуције о геноциду у Сребреници, који је Вучићева саветница дочекала церекајући се од среће што је Вучић глумио да плаче и брише слине заставом Србије. За резолуцију је гласало 84 државе у свету (мање од половине укупних чланица УН), већина земаља је била уздржана (68) или су њихови представници напустили салу.

Против Резолуције је гласало само 19 земаља (укључујући Србију) јер изгледа да само толико пријатеља имамо, а то су: Белорусија и Сирија којима је Вучићев режим увек санкције, Куба којој је Вучићева власт увела визни режим, Никарагва, Антигва, Русија, Кина, Конго, Мали, Мађарска, Гренада, Еритреја, Есватини, Северна Кореја, Комор, Доминика, Сао Тома и Принципе и Науру

Вучићеви покровитељи, велики пријатељи, политичка браћа и савезници су сматрали да се у Сребреници десио геноцид и да су га извршили Срби.

Посебну пажњу јавности у Србији привукао је говор младе представнице Никарагве, Елеане Пичардо, чије су речи одушевиле кориснике друштвених мрежа и деле њено храбро излагање у Уједињеним нацијама.

Она је одмах на почетку нагласила да ће њена земља гласати против усвајања резолуције о Сребреници и означила је тај документ као пример двоструких аршина које примењује западни свет.

Истакла је да усвајање једностраних резолуција попут ове, која не ужива консензус у Босни и Херцеговини, неће изградити поверење, нити допринети клими јединства и суживота у региону.

Додала је да ГС УН не може да превиди одговорност западног света и НАТО за бомбардовање СР Југославије 1999. године.

– НАТО је бомбардовао територију СР Југославије и ранио и убио хиљаде људи – рекла.

Она тврди и да је управо иницирање резолуције о Сребреници доказ да „смо жртве манипулација са Запада“, који на овај начин гура сопствене политичке интересе и агенде. Подсетила је и на историју колонијализма и геноцида против народа Африке и Латинске Америке.

– Уништавали су нашу културу и извршили један од највећих геноцида у историји човечанства да би се богатили на рачун наших рудних богатстава – рекла је она.

Додала је да Запад и даље обезбеђује средства и ресурсе за убијање Палестинаца у појасу Газе, и истакла да се Никарагва залаже за свет мира, правде и солидарности.

Њен говор одушевио је кориснике друштвених мрежа у Србији, па су многи писали у коментарима: „Говорила је боље од Вучића“, „Свака част девојко“…, а поједини су јој нудили и брак.