Прочитај ми чланак

Преминуо од канцера редитељ који је због филма месец дана јео само у Мек Доналдсу

0

Морган Спарлок, редитељ документарца "Super size me" за чије је потребе месец дана јео само у Мек Доналдсу, преминуо је у 53. години, саопштила је његова породица.

Његови најближи су објавили да је „преминуо мирно, окружен породицом и пријатељима 23. маја у Њујорку од компликација рака“, пише Гардијан.

У филму који је објављен 2004. године је Спарлок спровео експеримент у којем је 30 дана јео само у Мек Доналдсу и током тог периода бележио своје физичко и психичко стање, истраживао и корпорацијски утицај индустрије брзе хране, које подстичу нездраву исхрану ради властитог профита.

Спарлок је 30 дана три пута дневно јео у Меку и морао да узме „супер велику“ порцију ако би му била понуђена. У просеку је дневно конзумирао око 5.000 калорија, те се као резултат тога, до краја месеца угојио 11.1 кг, што је било повећање од 13 одсто његове телесне масе.

Холестерол му је порастао на 230, доживљавао је промене расположења и сексуалну дисфункцију. Требало му је чак 14 месеци да врати телесну тежину пре овог експеримента.

Разлог Спарлоковог истраживања био је велики пораст броја гојазних особа у САД-у, али и тужба две девојке против Мек Доналдса које су тврдиле да су постале гојазне због њихових производа. Филм је био номинован за Оскара у категорији за најбољи документарни филм.