Прочитај ми чланак

Омиљена СНС ауто-фирма сад се шири и на пиваре

0

Фирма “Ауто Чачак”, која се доводи у везу са Српском напредном странком и чију су касу пунили бројни државни органи, локалне самоуправе и јавна предузећа, купила је некадашњег гиганта Београдску индустрију пива (БИП), а са њим и неколико десетина хиљада квадрата пословног простора. “Ауто Чачак” је као једини понуђач БИП и његову имовину платио 2,09 милијарди динара или око 17,8 милиона евра, што је скоро упола мање од процењене вредности.

Није познато који је мотив фирме која је главни дистрибутер аутомобила марке “шкода” да купи посрнулу индустрију пива. Без сумње, остварена је повољна цена од 2,09 милијарди динара, будући да је процењена вредност била готово дупло већа – 4,17 милијарди динара.

Тако је “Ауто Чачак” за око 17,8 милиона евра добио подугачак списак имовине. Према писању Новости, БИП је неспорни власник 1.324 квадрата земљишта у Великом Пољу у Обреновцу, а производни погон код Мостара има површину од 26.738 квадрата.

БИП у Крњачи има Фабрику сокова, која заузима 11.826 квадрата, а власник је и два објекта у Чачку – Сладаре и Пиваре од по 5.519 и 6.056 квадрата. У власништву те пиваре су још два пословна објекта у Обреновцу, продајни центар у Крагујевцу, два пословна објекта у Косовској Митровици, а сувласник је седам објеката у Алибунару, али и стана од 61 квадрата у Будви.

Вредност БИП-а је и у 12 жигова регистрованих у Србији и три међународно заштићена бренда – „Бг“, „Бип 1839“ и „Сирће“.

Веза са СНС

Фирма “Ауто Чачак”, која је купила некадашњег гиганта, добро је позната српској јавности, будући да су од ње државни, покрајински и локални органи власти, као и јавна предузећа често набављали службена возила.

Како је прихваћена понуда “Ауто Чачка”

Према писању медија, процену вредности БИП-а од 4,176 милијарди динара урадила је Агенција за лиценцирање стечајних управника. Како је понуда Ауто Чачка (минимално) већа од половине процењене вредности, она је прихваћена, а купац је дужан да новац исплати у року од 30 дана.

Та компанија је у више наврата довођена у везу са Српском напредном странком. Њен је власник је Миленко Костић, а према писању Инсајдера, дугогодишњи директор је био Милун Тодоровић, градоначелник Чачка и функционер СНС.

Нова економија је објавила да није само Тодоровић веза те компаније са влашћу.

Још један члан СНС-а и директор Костићевог предузећа Ауто Чачак Инжењеринг – Милијан Минић био је градски већник у Чачку.

Тајне набавке аутомобила

Подсећамо, како је писао Бирн, од „Ауто Чачка“ је и у 2017. полиција набавила више од 700 возила марке „шкода“ и тај посао је проглашен тајном. Влада Србије је претходно донела Закључак којим је та набавка означена као поверљива, због чега су аутомобили уместо путем тендера, набављени директном погодбом.

Како је портал Нова.рс писао, МУП је и у 2019. набавио нове аутомобиле од исте фирме и то за 8,1 милион евра.

Од исте компаније возила закупљује ЈП Путеви Србије. То предузеће изнајмило је 70 аутомобила на период од три година, а најам једног платило је чак 14.600 евра.

Фирма „Ауто Чачак“ била је у фокусу јавности и када је Градско саобраћајно предузеће Београд закључило три уговора вредна 46 милиона динара о закупу путничких возила. Како је објавила „Нова економија“ у јуну 2019. године, уговор је склопљен са групом компанија у којој је носилац посла био управо „Ауто Чачак“.

У фебруару прошле године Нова економија је објавила и да је и Град Београд склопио споразум о изнајмљивању возила вредан 20,8 милиона динара са три фирме, а носилац посла је опет била компанија из Чачка.