Прочитај ми чланак

Фирма блиска СНС купила ИМТ: Разорена фабрика у стечају добила новог власника

0

ИМТ Фабрика ремонтни центар из Добановаца продата је за 64 милиона динара (545.000 евра) предузећу Први мај из Чачка, објавила је Агенција за лиценцирање стечајних управника. Први мај је у власништву подгоричког Ауто Чачка (50 одсто) и предузећа Еуролине (50 одсто).

Ауто Чачак из Подгорице, као и истоимено предузеће из Чачка, у власништву су Миленка Костића, бизнисмена који је близак Српској напредној странци и чије компаније су чести добављачи аутомобила државним институцијама и јавним предузећима, преноси Нова економија.

Фото: printscreen/YouTube/TELEVIZIJA LAV plus

 

Костић је и бивши шеф актуелног градоначелника Чачка из редова СНС, Милуна Тодоровића.

Тодоровић је био директор Ауто Чачка до избора на функцију градоначелника 2016. године.

Најзначајнију имовину ИМТ Фабрика ремонтни центар чине магацин, хала сервиса од више од хиљаду квадрата, одељење за ремонт тракторских мотора и трафо станица. Продати су и опрема, залихе и потраживања.

ИМТ Фабрика ремонтни центар је отишла у стечај 2015. године са дугом од 1,6 милијарди динара.

У решењу о отварању стечајног поступка наводи се да предузеће има потенцијалну имовину од око 470 милиона динара, али и да зараде нису исплаћиване од 1997. до јула 2015. године, а да је 90 одсто обавеза према добављачима у том моменту било старије од три године, па да су биле предмет отписа.

Предузеће је специјализовано за ремонт ИМТ трактора и мотора, као и за машинску обраду свих типова мотора са унутрашњим сагоревањем.

Предузеће Први мај из Чачка које је купац предузећа у стечају, регистровано је за изнајмљивање и управљање некретнинама. Ово чачанско предузеће, основано 1998. године, било је у стечају од 2016. до 2019. године.

У априлу 2019. године Хемијска индустрија Први мај продата је компанији ДСД Еуролине за 321,1 милиона динара. У октобру исте године, половину власништва купује Ауто Чачак Подгорица, а месец дана касније предузеће мења делатност из „производња осталих хемијских производа“ у „изнајмљивање властитих или изнајмљених некретнина и управљање њима“.