Прочитај ми чланак

На пролеће нови избори?

0

Дисонантни тонови државног врха о платформи за Косово и Метохију покренули су у политичким круговима спекулације да тај документ највероватније неће доћи ни до Владе ни до парламента, што би могао да буде нови у низу разлога за ванредне изборе у Србији, можда већ идућег пролећа.

Однос Владе према платформи за Косово коју је представио председник Србије Томислав Николић још је непознаница, а изјава премијера Ивице Дачића да тај папир „није Свето писмо и нешто што се мора спроводити“ наметнула је питање јединства у који се државни врх клео по изласку с маратонске седнице пре недељу дана. После Николићевих сусрета с амбасадорима у Београду провлачи се прича да деловима платформе нису задовољне САД и ЕУ, док су његови састанци с опозиционим лидерима донели спекулације да се шеф државе оградио од премијерових преговарања у седишту ЕУ.

Међу пресудним разлозима изласка на биралишта јесте и борба лидера напредњака Александра Вучића против корупције и порука да нико, па ни у редовима његових коалиционих партнера неће бити изнад закона.

У овом моменту, према речима политичког аналитичара Милана Николића, нико не може да каже поуздано улази ли Србија у нову годину као изборну јер, како каже, има више разлога који иду у прилог томе, али политички миље „мерка“ да ли је и колико исплатив такав потез.

– Све је непознаница јер и ако би се постигао консензус о платформи, шта уколико Албанци кажу не, а међународна заједница такође изрази своје неслагање? Што се борбе против корупције тиче, ту се намеће питање како би социјалисти реаговали ако Вучић „уђе у њихове редове“ – пита се Николић и истиче да су ванредни избори почетком 2013, како ствари стоје, исплативи само напредњацима чији рејтинг расте.

Сви су губитници

Проблем Србије с Косовом Милан Николић види у томе што се власти у Србији не опходе према том проблему онако како би требало.

– Претходна власт није хтела да каже да смо га изгубили. Нова власт сада покушава да се спасе што се спасти може, али не наступа смело. Томислав Николић ће, чак и ако постигне пуни консензус о платформи, бити као и његов претходник Борис Тадић – издајник, јер ће се увек наћи неко ко ће их оптужити за губитак Косова – сматра Николић.

Захваљујући борби против корупције, популарност СНС-а готово је удвостручена у односу на демократе, које још увек консолидују редове после ђурђевданског изборног краха. Рејтинг партија мерка и лидер СНС-а Александар Вучић, а како се чује из њему блиских извора, могао би после ванредних избора у коалицију са ДС-ом, али само као доминантни партнер у таквој власти.

Директор Форума за етничке односе Душан Јањић сматра да би борба против корупције пре могла да иницира изборе него платформа која ће, према његовом мишљењу, највероватније бити дорађена.

– Предвиђао се мали земљотрес каква год да буде платформа, а десио се велики јер је међународна заједница очекивала нешто реалније и због тога ће ићи на притисак за промене у документу, али да се од њега не одступи много – тумачи Јањић.

Он истиче да је борба против корупције, односно прање новца клана Шарић и његова употреба у приватизацији може да буде већи камен спотицања због неких људи у мањим владајућим партијама чија би имена могла да „искоче“, не у смислу хапшења, већ немогућности да после тога обављају функцију. Како је додао, СНС-у не би одговарало да такви људи изван ове партије руше рејтинг владе и њихов.

– Мислим да до избора неће доћи док се не приведу крају преговори о Косову јер је међународна заједница заинтересована да преговори иду у добром правцу – закључио је Јањић.

Европска унија за дораду

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер рекао је да у платформи за Косово има добрих елемената, али и делова за дораду како би били прихватљиви за све стране у процесу. Портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич није желела да коментарише детаље из платформе, већ је рекла да ЕУ наступа с позиција усвојених на састанку шефова дипломатије ЕУ. Они су се договорили да се на пролеће 2013. процени да ли Србија испуњава услове за почетак преговора о чланству у ЕУ.

 

(Вести онлајн)