Прочитај ми чланак

КРАЉЕВО: Народ на ногама – настављени протести

0

У Краљеву су вечерас на Тргу Српских ратника настављени протести започети прошле недеље, чије је отпочињање иницирано недавном расподелом новца из градског буџета намењеног суфинасирању медијских пројеката.

И прошлонедељне и ове протесте организује група од тринаест опозиционих странака Српски покрет Двери, Демократска странка, Демократска странкаСрбије, Удружење Староседеоци Краљева и околине, Покрет за Краљево, Српска слога, Социјалдемократска странка, Народна странка, Покрет за преокрет, Нова Србија, Доста је било, Здрава Србија и удружење Отписани 2014, уз подршку дела краљевачких медија.

Оно што је бринуло организаторе протеста али је било и предметом нагађања шире јавности и свакако, припадника владајуће коалиције (СНС-СПС) је број учесника вечерашњих протеста. И док су они који су страховали од смањивања броја протестаната одахнули јер се вечерас, на тргу а касније и на протестној шетњи градским улицама, окупио готово идентичан број од неколико стотина протестаната они који су очекивали да ће их бити мање неће се баш обрадовати.

Јер како рече један од вечерашњих говорника Зоран Чворовић одборник „Двери“ у Скупштини града „Није увек важан број. За неке послове попут овога , важан је сој људи. А ми, окупљени једноставно нећемо да брукамо себе а ни покољења и да ћутећи гледамо како покушавају да нам одузму основно-право на мишљење.

Право на другачије мишљење од актуелне, владајуће клике. Као студент протествовао сам у Београду деведестих година. Протествујем и сада ,као професор, јер је то моје право.“ И вечерас су на протестима били и радници некадашњих краљевачких привредних гиганата који су неславно завршили у транзицији.

У име њих протестантима се обратио Драган Митровић лидер радника некадашње Фабрике Вагона који је између осталог, подсетио и на генезу њихове вишегодишње борбе за своја права за исплату заосталих зарада. Вечерашње окупљање је завршено протестном шетњом тротоарима градских улица поред зграде Полицијске управе Краљево и назад до трга уз масовно коришћење готово заборављених пиштаљки и других инструмената из не тако далеких деведесетих година.

Вечерас је међу окупљенима био и лидер Српског покрета „Двери“ Бошко Обрадовић али се он није обраћао окупљенима. Нови скуп је заказан за наредну среду у исто време.