Прочитај ми чланак

Ситуација у Француској и Новој Каледонији се захуктава: Макрон сазвао савет…

0

Француски председник Емануел Макрон заказао је за данас следећи састанак Савета за одбрану и националну безбедност земље у вези са ситуацијом у Новој Каледонији, француској прекоморској територији у Тихом океану, јавио је БФМТВ, позивајући се на Јелисејску палату.

„Емануел Макрон је сазвао нови савет за одбрану и националну безбедност у понедељак у 18.30 „како би разговарао о ситуацији у Новој Каледонији“, где је шест особа погинуло од последица немира у шест дана“, примећује канал.

У понедељак, 13. маја, мирне демонстрације у главном граду територије Ноумеа прерасле су у погроме, спаљене су и опљачкане продавнице, апотеке, бензинске пумпе и аутомобили.

Стотине људи је повређено, укључујући десетине полицајаца. Погинуло је шест особа, укључујући два жандарма.

Становници протестују против уставне промене која се разматра у Паризу која би омогућила бирачко право за учешће на локалним изборима људима који живе у Новој Каледонији више од 10 година.

Протесте организују домородачки народ Канаки који се залаже за независност острва, који страхује да ће остати у мањини ако се да гласачко право неком европском становништву острва које се тамо доселило у последњих 20 година.

Данас право гласа имају само они који су били у бирачком списку у време Ноумејског споразума из 1998. којим је француска прекоморска територија добила већи степен аутономије и њихова деца.