Прочитај ми чланак

КО ЈЕ СВЕ БИО: У амбасади САД одржан пријем поводом 4. јула – Дана независности

0

amasadA SAD1

У амбасади САД одржан пријем поводом 4. јула – Дана независности. Амбасадор Мајкл Кирби истиче да је пријем био у знаку стогодишњице Првог светског рата.

Кирби је на пријему оцени да у свету постоје разни модели управљања државом, а да је Србија изабрала демократију и да су овогодишњи избори пример те одлуке. Он је такође рекао да је Србија ове године „потврдила још један свој ранији избор, свој пут ка Европској унији“ и додао да ће САД наставити да пружа подршку Србији на том путу.

Прослава Дана независности у резиденцији америчког амбасадора протекла је поред осталог у знаку сећања на хероје српско-америчког пријатељства Првог светског рата и тим поводом су на простору где се одржавала прослава постављене фотографије које осликавају то време.

amasada SAD2
Међу њима је, како је указао, и сам амбасадор Кирби, Розали Мортон, америчка лекарка која је руководила пољском болницом и била одликована орденом Светог Саве.

Кирби је поводом годишњице сећања на догађаје који су довели до избијања Првог светског рата рекао да је „исувише тога написано о многобројним и комплексним проблемима који су довели до тог конфликта“.

„Ту расправу препуштам историчарима. Са америчке тачке гледишта Срби и Американци су изградили дубоко и трајно пријатељство док смо се борили да превладамо све невоље и победимо у рату“, рекао је он.

amasada SAD3
Према његовим речима, данашњи изазови су „много другачији од оних са којима су се САД и Србија суочавали за време Првог светског рата“, али је додао да дух српско-америчког пријатељства остаје.

Поред председника Србије Томислава Николића и првог потпредседник Владе Ивице Дачића, пријему су присуствовали и председница Скупштине Маја Гојковић, министри унутрашњих послова, образовања и културе, Небојша Стефановић, Срђан Вербић и Иван Тасовац.

amasada SAD4
На пријему су били и представници пословног света, власнк Делта холдинга Милорад Мишковић, гувернерка Народне Банке Србије Јоргованка Табаковић, као и чланови претходних влада Србије, представници дипломатског кора, војске и верских заједница.

На пријему су били и лидери странка које на последњим изборима нису прешле цензус Чедомир Јовановић и Млађан Динкић, као и бивши премијер Мирко Цветковић.

(Бета)