Прочитај ми чланак

Срамна провокација америчке амбасаде – „Кад се америчка војска у Србију врати“

0

Да Америка неће и не планира да се извини Србији за то што је као окупатор уз НАТО трупе бомбардовала нашу земљу 1999. и учествовала у протеривању Срба са Косова и Метохије, показала је данас амбасада у Београду.

Срамном провокацијом на друштвеној мрежи Икс, амбасада је објавила фотографије доласка делегације Националне гарде Охаја у Србију.

Уз фотографије са аеродрома, на којима су припадници ваздушних снага Америке и српски амбасадор у Вашингтону Марко Ђурић, објављена је порука.

„Кад се Национална гарда Охаја у Србију врати – дочек је топао, као и увек“, написала је америчка амбасада.

Порука је јасна асоцијација на натписе „Кад се војска на Косово врати“ који су осванули широм Србије, али и Балкана и Русије.

То су поруке које су исписане као подсећање на повратак српске војске на Косово, што је право Србије и по Резолуцији 1244 Уједињених нација.

Питање је да ли је ово покушај амбасаде да буде духовита или још једна у низу провокација.

Србија годинама сарађује са америчком војском, иако државно руководство истиче да се залаже за војну неутралност и одлучно одбија да наша земља постане чланица НАТО-а.

Србија и Националне гарде савезних држава САД још од 2006. имају сарадњу, на основу Споразума о статусу снага који су потписали тадашњи председник Србије Борис Тадић и америчка државна секретарка Кондолиза Рајс.

У том смислу би долазак делегације из Охаја прошао сасвим протоколарно, јер је већ најављен састанак делегације са председником Србије Александром Вучићем у четвртак, 7. септембра, али је америчка амбасада одлучила да направи провокацију.

Није тајна да Вашингтон деценијама на овом простору покушава да шири своју пропаганду, те да често у томе превазилази све границе укуса.

Подсетимо да су у Србији организовали кампању „Ви сте свет“ у којој су поједине славне личности из српске историје промовисали у видео спотовима, а притом додавали ту паролу. Као да без потврде Вашингтона неко није и не може да буде свет, јер су ваљда они једини меродавни да о томе донесу одлуку.

Актуелни амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил и сам је био учесник деловања америчке администрације на овим просторима деведесетих година прошлог века.

Да је отворено подржавао терористичку Ослободилачку војску Косова остало је забележено и на фотографији Хила на којој је за истим столом са униформисаним албанским сепаратистима.

Како је недавно рекао, свестан је да у Србији не влада прозападно расположење, али је његов задатак да то промени. Хил је казао да у Србији влада антиамериканизам из 1999. године, али поручује да „још није крај филма“.

Нејасно је да ли је ова данашња порука једна у низу покушаја Хила да се приближи Србима. Свако то приближавање у прошлости, показало се као кобно, наравно по Србију.

Изгледа да ће у Србији осим натписа „Кад се војска на Косово врати“ бити потребно исписивати и поруке: „Кад се америчка војска испрати“, по могућству, што даље од Србије.