Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: ПУПС је изневерио пензионере – служи само за партијско исисавање пара

0

Актуелна директорка Поште Мира Петровић из ПУПС-а, као и њен партијски шеф, министар без задужења и претходник на директорском месту Кркобабић, влада партијским пленом ПУПС-а као надокнадом за подршку Вучићевој Влади.

dveri

Актуелна директорка Поште Мира Петровић из ПУПС-а, као и њен партијски шеф, министар без задужења и претходник на директорском месту Кркобабић, влада партијским пленом ПУПС-а као надокнадом за подршку Вучићевој Влади.

Као и Кркобабић, ни она није изабрана на конкурсу, а примања је остваривала по основу чланства у програмском савету РТС-а, као народни посланик, а сад додатно и као генерални директор „Поште“. Толико о „уштедама“ Владе. Критиковати директоре јавних предузећа – довољно је за добијање опомене на седници Народне скупштине, чиме је враћен вербални деликт.

ПУПС је изневерио пензионере, а напредњаци су увели вербални деликт и деле опомене на седници Скупштине на било који спомен директора јавних предузећа. ПУПС који је све ове године био заштићен од свих режима као света крава, тобож као заштитник пензионера, коначно има ко да критикује у Скупштини Србије.

Чему служи ПУПС? Пре свега за партијско исисавање пара из јавних предузећа и за поделу партијског плена по министарству без портфеља, које, иначе, нема никакву функцију. Пензионере режим пуне две године поткрада за 10% стеченог права, а ПУПС је своју заштитничку улогу ове осетљиве групе најстаријих грађана Србије продао за богате накнаде и партијско поткусуривање по јавним предузећима.

Као што смо пренели у саопштењу Удружења синдиката пензионера Србије: Награда ПУПС-у за издају преварених пензионера била је Пошта Србије, што је бахато потврђено када је уместо лидера ПУПС-а који је прешао у Владу, на чело Поште постављена његова сарадница Мира Петровић. Иако власт непрестано понавља мантру да више неће бити страначких запошљавања и да су конкурси обавезни, јавна предузећа се и даље користе као партијски плен којим руководе нестручни, неспособни и послушни кадрови. Пошта је типичан пример.

Прошлу 2015. годину ЈП ПТТ „Србија“ завршила је у плусу са профитом од 30 милиона евра и подмиреним обавезама према запосленима и држави. И крајем ове године уплаћено је из профита овог предузећа у буџет Републике Србије.

Колико је бахата власт и неспособност ПУПС-а да руководи једним од најзначајнијих јавних предузећа види се из питања на које никад нисмо добили одговоре, па их постављамо поново:

1. Како је Милан Кркобабић, председник ПУПС-а, био генерални директор изабран без конкурса који се хвалио спроведеним интерним и транспарентним конкурсом за пословодство и руководеће органе Поште, а сада је поново именовао своју партијску службеницу Миру Петровић на своје место, исто без конкурса?

2. Да лије нова директора обавестила надлежног министра привреде да је у структури укупних прихода скоро 20% дошло од ренте простора у власништву Поште Телекому Србије? Како је приход од ренте простора Телекому око 26 милиона евра годишње, јасно се да закључити да је свега 4 милиона евра добити остварено из текућег пословања. Нема говора о реалном расту добити!

3. Да ли је министар упознат да инвестицијом у опрему поштанског центра у Земуну, којом се хвалио партијски директор, а сада министар Кркобабић, коме је у расподели плена по коалиционом споразуму са СНС-ом остала Пошта, су бачене паре за машине за сортирање писама у вредности од 10 милиона евра, а које обрађују само 7% целокупног поштанског саобраћаја? Све остало је уговорна обавеза клијената поште.

4. Када ћете споменути Поштанску штедионицу, која је 43% у власништву Поште, а која је највећа конкуренција Пошти и одузима јој велики приход од функције финансијских услуга Поште. Нико није споменуо да ”Пост експрес” обради око 600.000 пошиљака годишње, а приватна фирма Даилy еxпресс чак 9.000.000! Да ли могуће да уз такву инфраструктуру и потенцијал конкуренција толико надмаши Пошту у основним услугама?

Уместо да развију и подигну ниво основних услуга поштанског саобраћаја, ПУПС се бави периферијом: отварањем Пост шопова и осигурања у договору са Дунав осигурањем и страначким запошљавањем на најплаћенијим функцијама, док поштанске шалтере не могу да опслуже преоптерећени радиници, јер је на снази ”забрана запошљавања у јавном сектору”. Какво лицемерје!

Списак свих проблема био би подужи, али је свима јасно: страначко запошљавање је и даље на снази, Пошта као најјаче инфраструктурално јавно предузеће је у све већој дубиози из године у годину, а војводе и сердари из јавних предузећа и Владе, уз здушну подршку необјективних и плаћених медија шаљу јавности лажну слику о овом гиганту. Двери су у Скупштини, страначко-паразитски систем је начет, а крај му се назире. Види се из нервозе владајуће већине.

Информативна служба Српског покрета Двери