Прочитај ми чланак

Дачић прети Србима на северу Косова

0

kososvo-protest

(Вечерње новости)

Остале су још две недеље до истека рока за пријављивање за трку на локалним косовским изборима, а представници Срба са КиМ још нису преломили да ли и у колико колона изаћи на биралишта.

С друге стране, централе водећих српских странка власти и опозиције – СНС, СПС и ДС траже начин како да, са или без аминовања политичких представника са КиМ, учествују у кампањи и на изборима.

Ниједна од ових странака није регистрована у Централној изборној комисији Косова, па је засада једина опција да се на изборе иде под „барјаком“ грађанске иницијативе. Из ових странака такође поручују да неће бити помпезних митинга и промоција, али да ће свим својим присталицама слати апеле да изађу на гласање.

Косовски изборни чвор који је настао на релацији Београд – косовски Срби требало би да се распетља у наредних неколико дана, после још једног сусрета који је за уторак заказан код председника Томислава Николића, а затим и на седницама скупштине четири општине са Севера. Премијер Ивица Дачић упутио је у понедељак оштру поруку политичким представницима косовских Срба, рекавши да ће сви „функционери који на КиМ воде политику супротну владиној – бити смењени“. 

РАДА НИЈЕ ЕКСКЛУЗИВАЦ

На оптужбе Раде Трајковић, да иза њене смене са места в. д. директорке Дома здравља у Грачаници, стоје социјалисти, који су тиме показали „континуитет политике од Милошевића до Дачића“, Ружић одговара да то није истина: – Госпођа Трајковић је дала велики допринос на позицији коју је обављала, али нико нема ексклузивитет ни на једну функцију. Она нема разлога да се осећа угроженом.

Дачић и председник Канцеларије за КиМ Александар Вулин у неколико наврата су позвали Србе да изађу на биралишта, и то на јединственој листи, али је засада стигао само одговор привремене скупштине АП КиМ, за коју су новембарски избори у организацији приштинске власти – противуставни и неприхватљиви.

Раденко Недељковић, начелник Косовско-митровачког округа, најавио је да ће се Срби са севера још једном изјаснити о изласку на изборе до краја недеље:

– Председници општина Зубин Поток, Звечан, Лепосавић и Косовска Митровица одржаће појединачне седнице скупштина, а затим о својој одлуци обавестити државни врх.

Рок за предају листа истиче 4. септембра, а по мишљењу Недељковића, то још није учинила ниједна српска странка.

Бранко Ружић, председник Извршног одбора социјалиста, каже за „Новости“ да се његова партија залаже за брзо проналажење решења:

– Најбоља би била заједничка листа. Ми ћемо свакако позвати све да изађу на гласање, јер је то начин да Срби заштите своје интересе на Косову и Метохији.

Горан Богдановић (ДС) каже да ће ова странка водити кампању „од врата до врата“, без спектакуларних митинга:

– Још нисмо добили никакву понуду за учешће на јединственој листи, па сматрамо да је наша странка очигледно непожељна.

Марко Селаковић, портпарол УРС, каже да ће они своје политичко деловање у предизборној кампањи дефинисати у складу са смерницама државног врха. Из ЛДП саопштавају да порука Београда Србима са Косова мора бити много јаснија и да су досадашњи сигнали о учешћу на изборима били – збуњујући.